Aya Elenia Kilisesi, milattan sonra 327 yılında kurulan bir kilise. Constantinus’un annesi Helena tarafından Kudüs yolcuğu sırasında yaptırıldı. 11’inci yüzyıldan sonra Sille’nin önemi arttı ve Aya Elenia Kilisesi, Hristiyanlık dünyası için merkez haline geldi. Dini konular için sıkıntısını çözmek isteyen Hristiyanlar buraya gelmeye başladı.
Birinci Dünya Savaşı sırasında başka kiliselerin de olması nedeniyle Aya Elenia Kilisesi, hastaneye dönüştürülür. Burası Birinci Dünya Savaşı’nda medikal hastanesine çevrilip protez üretmeye başlar. 1923 yılında mübadele ile Aya Elenia Kilisesi ibadete kapatılmıştır.
Aya Elenia Kilisesi’nin en son restorasyonu Selçuklu Belediyesi tarafından 2009-2013 yılları arasında yapıldı. Restorasyon sırasında kilisenin duvarları, kubbesi, örtüsü, zemini ve avlusu elden geçirildi. Restorasyonun tamamlanmasıyla birlikte kilise, Aya Elenia Müzesi olarak ziyarete açıldı. Restorasyon kazıları sırasında çıkan bazı taş eserler müzenin avlusunda sergilenmektedir.
Verilen bilgilere göre günümüzde yıllık 200 bin kişi Aya Elenia Kilisesi’ni ziyaret etmektedir. Önümüzdeki süreçte başta yabancı turist olmak üzere daha fazla turistin gelmesi bekleniyor.
Seyfi Emre Ercan