1. Anasayfa
  2. Genel

KKKA HASTALIĞININ TEDAVİSİNİ BULAN PROF. DR. SERDAL KORKMAZ VE EKİBİNE ÖDÜL

KKKA HASTALIĞININ TEDAVİSİNİ BULAN PROF. DR. SERDAL KORKMAZ VE EKİBİNE ÖDÜL

Kayseri Şehir Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Direktörü olarak görev yapan Prof. Dr. Serdal Korkmaz ve ekibi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisi için Dünyada ilk kez yeni bir yöntem geliştirdi. Herhangi bir ilaç tedavisi olmayan KKKA’yı tedavi etmek amacıyla “Terapötik Plazma Değişimi-TPE” yöntemini kullanan ekip, yüzde 90 düzeyinde başarı oranı sağladı ve “Dünya Aferez Birliği Abel Turner Genç Araştırmacı Ödülü”nü aldı.

Prof. Dr. Korkmaz, “ Biz bu hastaları genelde üç gruba ayırıyoruz; hafif, orta ve ağır olmak üzere. Hafif olanlar normal gribal enfeksiyon gibi ayakta atlatıyorlar, haberleri bile olmuyor. Kliniği orta ve ağır olanların bir kısmı gerçekten ağır seyrediyor. Bu hastalara destek tedavileri yeterli gelmiyor. Onun için de biz tedavi edici plazma değişimi yapıyoruz. Genelde üç seansta toparlıyoruz. Hem klinik hem de laboratuar olarak toparlıyoruz hastaları. Bazen 5-6 seans yaptığımız da oluyor ama genelde ortalama 3 seansta tedavi ediyoruz” diyerek belirtti. Prof. Dr. Korkmaz, “Hastaların yarısına plazma değişimi yarısına normal destek tedavisi verdik ve plazma değişimi yaptığımız durumda ölüm oranının daha az olduğunu gördük. Hayat kurtarıcı bir tedavi. Hasta zamanında gelir ve zamanında başlarsanız plazma değişimi yüzde 85-90 etkili bir tedavi” diyerek konuştu.

Kene doğru yöntemle, zaman

kaybetmeden çıkartılmalı

Hastalığın ağır semptomlara ulaşmaması daha fazla risk barındırmaması açısından hastanın zamanında erişimi ve kenenin doğru çıkarılmasının önemine işaret eden Prof. Dr. Serdal Korkmaz, kenenin ağız ve anüsünün aynı kanalı kullanması nedeniyle, doğru çıkarılmaması halinde virüsün vücuda girdiğini belirtti. Buldukları yöntemi ise şu şekilde açıkladı;

“Plazma değişiminde hastanın kanını dışarıda bir cihazdan geçiriyoruz. Gereksiz kirli maddeleri plazmadan uzaklaştırıp, sağlam plazmayla birlikte tekrar hastaya geri veriyoruz. Yani temizliyoruz diyebiliriz. Patojen, virüse ait parçacıkları, sitokinler, endotoksinler dediğimiz zararlı maddeleri plazmadan uzaklaştırıp, sağlam plazmayı geri veriyoruz.” Dedi. Ayrıca günümüzde güvenli bir işlem olduğununda altını çizdi.                                                                                                                                        

  Eminenur BULUT

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.