Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde bulunan Keklik Üretme İstasyonu, 2009 yılından bu yana kınalı ve çil keklik üretimi gerçekleştiriyor. Bugüne kadar istasyonda 137 bin kınalı ve 39 bin 600 çil keklik yetiştirildi.
Türkiye’de çil keklik üreten tek tesis olma özelliğine sahip istasyonda üretilen keklikler, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün programları kapsamında her yıl ülkenin farklı bölgelerine doğaya salınıyor.
Kekliklerin salındığı bölgelerde, türün yerleşmesini ve üremesini sağlamak amacıyla üç yıl boyunca av yasağı uygulanıyor. Kekliklerin özellikle su kaynaklarına yakın alanlara bırakılması tercih ediliyor.
Üretilen çil keklikler genellikle Çanakkale, Yalova, Bursa ve Tekirdağ’da; kınalı keklikler ise Denizli, Muğla, Manisa ve Afyonkarahisar’da doğayla buluşturuluyor.
Kekliklerin doğaya salınması, ekosistemin korunmasına ve biyolojik mücadeleye katkı sağlıyor. Böcek ve bitkilerle beslenen keklikler, özellikle süne ve kene gibi zararlılarla doğal yolla mücadelede etkin rol oynuyor. Bu sayede hem tarımsal alanlarda zararlı böceklerin yayılması engelleniyor hem de ekosistemdeki denge destekleniyor.
Arife SALMAN