1. Anasayfa
  2. Selçuklu'da Yaşam

KAVALA’DA “KONYA VE SİLLE HAZİNELERİ” SERGİSİ AÇILDI

Kavala kentinde, Silleli mübadillere ait eşya ve fotoğraflardan oluşan "Konya ve Sille Hazineleri" Sergisinin açılışı yapıldı. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı; “Türk Yunan dostluğunun kuvvetlendirmesi için atılan bu adımların gelecek dönemde yapılacak projelerin de bir öncüsü olacağını düşünüyorum” dedi.

KAVALA’DA “KONYA VE SİLLE HAZİNELERİ” SERGİSİ AÇILDI

Konya Selçuklu ve Kavala Belediyeleri, Muhammed Ali Araştırma Merkezi (MOHA), Yeni Gerveli Kapadokya Araştırmaları Merkezi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Konya ve Sille Hazineleri” sergisi Yunanistan’ın Kavala kentinde açıldı.

Serginin açılışına AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Konya Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu katıldı.

SELÇUKLU BELEDİYE BAŞKANI PEKYATIRMACI; “SİLLEDEKİ KÜLTÜREL DEĞERLERİ KORUMAK İÇİN BİRÇOK TARİHİ ESERİ RESTORE ETTİK VE KÜLTÜREL FAALİYETLERE DESTEK VERDİK”

Sergi açılışına gelen misafirlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Konya ve Sille Hazineleri sergisi Sille Sempozyumu’nun bir diğer ayağı oluşturuyor. Konya’nın merkezine sadece birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Sille, Türkiye’nin eşsiz kültürel mirasının ender bir parçasıdır. Günümüzden 5500 yıl öncesine kadar izlerin rastlanıldığı Sille adeta bir açık hava müzesini andırmaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden birçok eser ihtişamı ile hala ayakta durmaktadır. Mabetleri, sivil mimarileri ve sosyal yaşamı ile günümüzde de önemini korumaktadır. İyi korunmuş mimarisi, dar dolambaçlı sokakları ve yerel taşlardan yapılmış geleneksel evleriyle Sille, günümüzde önemli bir destinasyon merkezidir. Sille zengin bir tarihin yanı sıra aynı zamanda dinsel hoşgörünün de bir aynasıdır. Farklı dinlere inanan insanların tarihsel süreç içerisinde farklı kültürleri bir potada eriterek ortaya koyduğu engin bir kültür hazinesinin adıdır Sille. Sevgi, saygı ve hoşgörü temeline dayalı özgün bir yaşam alanı Silleye gelen her ziyaretçiyi etkilemektedir” dedi.

Selçuklu Belediyesi olarak Silledeki kültürel değerleri korumak için birçok tarihi eseri restore ettiklerini ve kültürel faaliyetlere destek verdiklerini ifade eden Başkan Pekyatırmacı,“ Bu kapsamda camileri, kiliseleri, köprüleri, hamamları, sivil mimari yapıları aslına uygun olarak restore ederek tıpkı geçmişindeki gibi ihtişamlı bir Sille’yi gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bir yeri ihya etmek için mimari restorasyonlarla yapıların ayağa kaldırılmasının yeterli olmadığının bilincindeyiz. Bunun için bir taraftan da el sanatlarına destek vererek Sillenin folklorik yapısını yeşertmek için kültürel çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarda Mübadelenin bir kırılma dönemi olduğu açıkça görülüyor. Mübadele iki devletin ortak menfaatlerini desteklese de ortaya bir dramı çıkarması açısından da oldukça önemli. Yüzyıllardır yaşadığınız yerden, arkadaşlarınızdan, kültürünüzden kopmanın vermiş olduğu hüznü bizlerde yaşıyoruz. Hoşgörü içerisinde gelişen bu birlikteliğin mübadele dönemi ile son bulması hem Sille’deki göç edenleri hem de kalanları oldukça üzdü. Ramazan aylarında gayrimüslimlerin oruç tutmaları, yortu günlerinde Müslümanların “Bişi” dedikleri hamur işi yiyecekleri arkadaşlarına ikram etmeleri Silledeki hoşgörünün en güzel yansımalarından bir tanesi. Bu anlayışın ve birlikteliğin tekrar tesis edilmesi için Selçuklu Belediyesi olarak düzenlediğimiz Sille Sempozyumu’nu ve sergileri oldukça önemsiyoruz.” diye konuştu.

“KONYA VE SİLLE HAZİNELERİ SERGİMİZ SİLLE SEMPOZYUMU’NUN BİR DİĞER AYAĞINI OLUŞTURUYOR ”

Anadolu’nun ve Sille’nin kayıp hazinelerini ortaya çıkarmak için başlattıkları ortak çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Pekyatırmacı, “ Anadolu’dan mübadele ile göç edenlerin siz değerli çocuklarını Kapadokya Araştırma Merkezi öncülüğünde Konya’da misafir ettik. Sille Sempozyumu projesi kapsamında açılış programında günün anlam ve önemini belirten konuşmalardan sonra sergilenen Anadolu ve Sille kökenli halk oyunları herkes tarafından ilgi ile izlendi. Bu halk oyunlarının sergilenmesi, kültürü korumanın ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne serdi. Sonrasında, alanında uzman bilim adamları hazırlamış oldukları bildirilerin sunumunu gerçekleştirdiler. Bu sunumlar simultane çeviri ile her iki dilde katılımcılara aktarıldı. Bilim hayatına önemli bilgilerin sunulduğu bu çalışmaların ilerleyen dönemlerde devamını da getirmeyi düşünüyoruz. Çünkü yürütmüş olduğumuz bu çalışma sadece mübadele ile ayrı düşmüş dostların bir buluşması değil aynı zamanda iki toplumun birlikteliğine de katkı sunmaktadır. Türk Yunan dostluğunun kuvvetlenmesi için atılan bu adımların gelecek dönemde yapılacak projelerin de bir öncüsü olacağını düşünüyorum. Sözlerimi sonlandırırken, Sille Sempozyumu’nun bir diğer ayağı olan bu Konya ve Sille Hazineleri sergimizin hayırlı olmasını diliyor, katılımlarınızdan ötürü başta kıymetli protokolümüz olmak üzere, değerli misafirlerimize şükranlarımı sunuyor, herkesi sevgi, saygı ve muhabbetlerimle selamlıyorum” şeklinde konuştu.

KAVALA BELEDİYE BAŞKANI MOURIADIS : “KAVALA’NIN GEÇMİŞİNE HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Nadide ve anlam yüklü olan fotoğraf sergisinde olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Kavala Belediye Başkanı Theodoros Mouriadis: “Gözümüzün önünden geçecek nadide yadigarların fotoğrafları ayrı bir duygu yükü taşıyor. Bu yadigarlar, inkar edilemez sanatsal ve estetik değerlerinin ötesinde, kendi insanımızın günlük yaşamındaki dini kökenleri, tarihsel yolu ve karakteristik detayları sembolik ve aynı zamanda mutlak bir şekilde anlatıyorlar. Yani, doğumuzda yeşeren, Helenizm ve Ortodoksluğun anayurtta ebedi devamlılığının temellerini atan tüm insanların. Göçmenler yanlarında Konya kiliselerinden ve Nazianzus Piskoposluğu’ndaki Bizans Manastırlarından ikonalar ve mutfak eşyaları, fermanlar ve kilise belgeleri, kıyafetler, halılar, mücevherler ve Ege’nin diğer yakasındaki varlığımızı doğru bir şekilde tanımlayabilecek diğer eşyaları getirdiler. Selçuklu Belediyesi bu kutsal emanetlerin öne çıkarılmasına gerçek bir ilgi gösterdi ve yalnızca zamanı geriye döndürme yönündeki çabamıza saygı duymakla kalmadı, aynı zamanda komşu ülkede tarihimizin tam olarak tanıtılmasıyla da ilgilendi. Geçtiğimiz dönemde halkların ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşamasının yolunu gösteren girişimlerden dolayı kendilerine tüm kalbimle teşekkür etmek istiyorum. Kapadokya Çalışmaları Merkezi’ni ve özellikle Başkanı KaplanisIosifidis’i de tebrik etmeme izin verin; çünkü, kendisine verilen misyonda gerçekleştirmek için yaklaşık kırk yıldır hiçbir çabadan ve kişisel fedakarlıktan kaçınmazken, köylüleri de kendisine ellerinden geldiğince destek oldu. Kendisi, unutulmamış ata evlerinde maceralarını, anılarını, yaralarını anlatmadan gidenler adına yaptıklarıyla, anlattı ve soyumuzun emanetlerini korumak ve Yeni Gelveri’yi (Nea Karvali) dünyadaki tüm Kapadokyalıların merkezi haline getirmek için çaba sarf etti. Muhammed Ali Araştırma Merkezi’ni de (MOHA) tebrik etmekle yükümlüyüz, zira sadece vatan bilgisiyle ilgili etkinlik girişimlerini desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda Kavalalıların şehrimizde yüzyıllar boyunca gelişen tüm toplulukların zengin kültürel mirasıyla sürekli temas kurma çabasında üstüne düşen rolü kesin ve kesintisiz bir şekilde üstleniyor. Sayın dostlar, “Konya ve Sille Hazineleri”, mübadelenin 100. Yıldönümü çerçevesinde planladığımız etkinlikler ile hem burada hem de Türkiye’de yaşananlar bağlamında en önemli olaylardan biridir” dedi.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.