1. Anasayfa
  2. Güncel

KARTALKAYA FACİASI ÖNLENEBİLİR MİYDİ? UZMANLAR NE DİYOR?

Bolu'da her yıl on binlerce kişiyi ağırlayan Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel yangınında 76 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltı sayısı 9'a çıktı.

KARTALKAYA FACİASI ÖNLENEBİLİR MİYDİ? UZMANLAR NE DİYOR?

Türkiye’deki Grand Kartal Otel yangını, kayıtlara geçmiş en ölümcül otel yangınlarından biri olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, otelde yangın koruma sistemlerinin çalışıyor olması durumunda bu kadar yüksek can kaybının beklenemeyeceğini belirtti. Ancak, sağ kalan bazı kişiler alarm duymadıklarını ve otelde yangın söndürme sistemlerinin yetersiz olduğunu iddia etti. Otel yöneticileri, bu iddialara dair açıklama yapmaktan kaçındı.

Otelden yapılan açıklamada, olayın tüm boyutlarının aydınlatılması için yetkililerle iş birliği yapıldığı belirtilirken, yangın önlemlerine ilişkin herhangi bir yorumda bulunulmadı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otelin yangın güvenliği için “itfaiye tarafından verilmiş” yangın yeterlilik belgesine sahip olduğunu belirtti. Ancak, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan bu açıklamayı reddetti. Soruşturma kapsamında, otelin işletme sahibi de dahil olmak üzere dokuz kişi gözaltına alındı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevket Özgür Atayılmaz, “Yangın çıkacaktır ama bu tarz bir binada bu kadar çok insanın vefat etmesini beklemeyiz.” şeklinde konuştu.

Yangın tesisatı ile ilgili çalışmaları bulunan Atayılmaz, “Yapı yangına göre doğru dizayn edilse, kaçış yolları olsa, dumanın tahliyesi doğru yapılabilse, yangını can kaybı olmadan atlatmak mümkün.” dedi.

Uzmanlara göre yangın sistemlerinin tam çalıştığı bir tesiste, yangın detektörlerinin saniyeler içinde yangını algılaması ve yangın kontrol paneline uyarı göndermesi bekleniyor.

Yangın güvenliği konusunda uzmanlar, ideal şartlarda bir otelin 15-30 dakika içinde tamamen boşaltılabileceğini belirtiyor. Bir yangın alarmı çaldığında, öncelikle alarmın doğru olup olmadığını kontrol etmek için bir görevlinin alarm verilen noktayı incelemesi gerekiyor. Eğer alarmın yanlış olduğu yönünde bir tespit yapılmaz ya da ikinci bir dedektör uyarı verirse, normal şartlarda tüm bina genelinde yangın alarmları devreye girmeli.

Doğru şekilde kurulan sistemlerde, işitme engelliler için flaşörler, uyuyanlar için ise özel sesli uyarıcılar devreye girerken, bina sakinlerini en yakın yangın çıkışlarına yönlendiren anonslar yapılır.

Yangınların kısa sürede büyüyebileceğini vurgulayan uzmanlar, su püskürten yağmurlama sistemlerinin erken müdahale açısından kritik önem taşıdığına dikkat çekiyor. Bu tür sistemler hem yangının yayılmasını kontrol altına alabilir hem de tahliye sürecinde zaman kazandırabilir.

Uzmanlar, gece çıkan, elektrik kesintisi ve dumanın etkisiyle etrafı görmenin zorlaştığı durumlar düşünülerek, yangın anons sistemlerinin yedek güç kaynağına bağlı olarak tasarlandığını vurguluyorlar.

Yangından korunma yönetmeliğine göre acil çıkışları yönlendiren işaretlerin ve bu çıkışlara giden yolları gösteren ışıkların elektrik kesilse dahi bir ila üç saat boyunca çalışması gerektiği kaydediliyor.

Arife SALMAN

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.