Sırçalı Medresesi bir diğer adıyla Muslihiyye Medresesi yapımına 13.yüzyılda başlanan medrese bugün Konya’nın Meram İlçesinde bulunmaktadır. Konya’nın Meram İlçesinde bulunan Sırçalı Medresesi 2.Gıyasettin Keyhüsrev döneminde 1242 yılında Emir Bedreddin Muslih tarafından inşa ettirilmiştir. Yapının inşasının genel maksadı fıkıh ilmini icra etmek olurken, yapının mimarisi açık avlulu, iki eyvanlı ve iki katlı medrese şeklindedir.Yapı adını sırlı tuğladan ve çini süslemelerinden almaktadır. Yapının inşasında sırlı tuğlalar kullanıldığı için adı Sırçalı Medresesi olarak kalmıştır ayrıca medreseyi yaptıran Emir Bedreddin Muslih’ ten dolayı da medrese Muslihiyye Medresesi adıyla da bilinmektedir.
Medrese Selçuklu döneminden 17. yüzyıla kadar hiçbir işlem görmeden kullanılmıştır. 17. yüzyıldan sonra harabeye dönmeye başlayan medrese 19. yüzyılda işlem görmüş ve öğrenci odaları tamamen yıktırılarak yerlerine kerpiçten odalar yapılmıştır. Ana eyvanın sağında ve solunda bulunan kubbeli odalar ise tipik birer kışlık dersliklerden oluşmaktadır. Ana eyvan bugün hala oldukça iyi durumda olsa da eyvanın iç kısmında bulunan çini eserler büyük ölçüde dökülmüş ve zarar görmüştür. Yapının Cumhuriyet dönemindeki en büyük restorasyonunu ise 1969 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmıştır. 1988- 1990 yılları arasında yeniden restorasyona alınan ve teşhir tanzimi yapılarak yenilenen müzenin bahçesinde toprak altında olan Bizans Devrine ait katakomp da onarılarak ziyarete açılmıştır. Sanat tarihi açısından değerli olan Selçuklu da zaman içerisinde yok olan mezarlıklardan toplanan tarih, Osmanlı ve Karamanoğlu Dönemlerine ait mezar taşları Mezar Anıtları müzesinde sergilenmektedir.
Yapı günümüzde süslemelerinin pek çoğunu kaybetmiş olsa da ilk yapıldığı dönemde yapıyı ön plana çıkaran çini süslemeleri olmuştur. Yapının çini mimarlığını dönemin en ünlü ustalarından olan Muhammed et-Tûsî yapmıştır. Tamamı çinilerle kaplı olan yapının günümüzde yalnız batı eyvanında, türbe tavanında, revakları taşıyan ayaklarda, kubbeli odaların pencere üstlerinde ve ana eyvanında çini süsleme kalmıştır. Çini süslemelerinde turkuaz rengi belirgin şekilde öne çıkarken tipik bir Selçuklu eseri olduğu girişinden belli oluyor. Çini süslemeleri Karatay Medresesi eyvanı ile de benzerlik göstermektedir. Ahmet Furkan Özler / Ersin Uçar / Emir Can Turanoğlu