1. Anasayfa
  2. Genel

KABUSUN YENİ ADI STREP-A

KABUSUN YENİ ADI  STREP-A

Strep A, boğaz ağrısına yol açan enfeksiyonların yalnızca küçük bir kısmını oluşturur. Birden fazla streptokok (kısa adıyla strep) türü olsa da, en büyük endişe A grubu streptir. Tedavi edilmediği takdirde Strep A bakterisi; vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Hastalığa neden olan bakterilerden bir tanesi de halk arasında Beta olarak bilinmekte olan Streptokok enfeksiyonlarıdır. Grup A streptokok, genel olarak boğazda ve deride olan bir bakteri çeşididir. Grup A streptokok enfeksiyonları genel olarak tonsilit şeklinde de adlandırılmakta olan boğaz ağrısı ve bademcik enfeksiyonuna yol açar. Bu enfeksiyon, bilhassa çocuklarda boğazda ağrı, yutma problemi, bademcik iltihabı yani tonsilit olarak adlandırılan durum, kızıl rahatsızlığı, selülit, impetigo olarak adlandırılan deri hastalıkları, zatürre, böbrek iltihabı, ateşlenmeye yol açabilmektedir. Bundan dolayı boğaz ağrısı yaşayan çocuklarda boğaz kültürü almak önem taşımaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının birçoğu virüsten kaynaklı olabilmektedir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, meselenin ciddiyetine binaen sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, Streptokok A virüsüyle alakalı şu ifadeleri kullandı:

“Eylülden beri bazı Avrupa ülkelerinde A GRUBU BETA-HEMOLİTİK STREPTOKOK VAKALARI bildirilmektedir. Ülkemizde de az sayıda vaka bildirilmiştir. A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı veya ciltte enfeksiyon şeklinde ve kısmen hafif enfeksiyonlardır.”

Strep A enfeksiyonları, enfekte olan kişiyle yakın temasta bulunulmasıyla yayılır. Öksürme ve hapşırma yoluyla veya vücuttaki bir yara üzerinden bulaşabilirler. Strep A bakterisi, bazı insanlarda semptomlara neden olmadan veya bu kişiler kendilerini kötü hissetmeden vücutta bulunabilir. Yine de bu kişiler bakterileri başkalarına bulaştırabilirler. Strep A gibi enfeksiyonlar kolayca diğer insanlara bulaşabilir. Enfeksiyona yakalanma ve bulaştırma riskini azaltmak için ise ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın. Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatın.

Strep-A, hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra elleri yıkamadan ağız, burun veya göz temasıyla bulaşabiliyor.

Strep-A, nadiren ciddi ve hayatı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bu durum, bakterinin kan, kas veya akciğer dokusuna girmesiyle ortaya çıkıyor. Geçirilmiş viral enfeksiyonlar, ciddi, hayatı tehdit edici streptokok enfeksiyonlara yatkınlığı artırıyor.

TEDAVİ NEDİR?

Strep A enfeksiyonlarının çoğu ciddi değildir ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Strep A virüsü tedavisi için öncelikli tercih penisilindir. Oral verilen penisilin tedavisi ise en az on gün uygulanır. Antibiyotikler de alternatif tedavi yöntemleridir. Destekleyen tedavide ise hasta kişinin istirahat etmesi, bol sıvı tüketmesi, yumuşak gıdalar alması, boğaz rahatlatıcı pastiller, yoğurt, elma püresi, çorba gibi yiyecekler tavsiye edilir. Sigara dumanı, boya, kimyasallar içeren temizlik ürünlerinden kaçınmaları özellikle tavsiye edilir. Hastalarda görülen yüksek ateş ve ağrıları kontrol altına almak için şurup önerilir. Çocuklarda yüksek ateş varsa bol sıvı takviyesi önerilir. Portakal suyu, limonata, greyfurt gibi asit oranı yüksek içecekler ise tavsiye edilmez. Ağır vakalarda ise tedavi yoğun bakım ünitesinde uygulanmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 24 saat sonra bulaşıcılık artık söz konusu değildir.  Eminenur BULUT

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.