Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Osmanlı’dan günümüze Kabe ve Mescid-i Nebevi’ye verilen değeri gözler önüne seren eşsiz bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Külliye’de Ramazan” etkinlikleri kapsamında açılan Kabe Yolunda: Mukaddes Yolculuk Hatıraları Sergisi, koleksiyoner Bekir Kantarcı’nın 33 yılda bir araya getirdiği nadide eserleri sanatseverlerle buluşturuyor.
Osmanlı’nın asırlar boyu süren Haremeyn hizmetlerini ve hac yolculuklarını konu alan sergide, Kabe ve Ravza örtüleri, surre alaylarına dair objeler, Mekke ve Medine’ye gönderilen yardımlar ve hac yolculuklarında kullanılan eşyalar sergileniyor. Ziyaretçiler, Osmanlı’dan günümüze uzanan hac güzergahlarını ve bu kutsal yolculuğun detaylarını keşfetme fırsatı buluyor.
KUTSAL MEKANLARA DAİR EŞSİZ ESERLER
Sergide, Osmanlı döneminde İstanbul’dan yola çıkan surre alaylarına ait sandıklar, feraset bohçaları ve çantalar gibi objeler dikkat çekiyor. Kabe ve Ravza-i Şerif’in iç ve dış örtülerinin yanı sıra, Kabe’nin kırmızı iç örtüsü, Mescid-i Nebevi’nin yeşil örtüsü, Kabe kuşak yazıları ve salavat işlemeli tasarımlar da sergilenen nadide eserler arasında yer alıyor.
Ayrıca, Kral Fahd dönemine ait Kabe anahtarının orijinal kesesi, hac şehadetnameleri, vekaletnameler ve hac hatıra eşyaları gibi belgeler de ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Mekke ve Medine’de görev yapanlara verilen Osmanlı fermanları ile İstanbul’dan gönderilen kıymetli hediyelere karşılık Mekke’den gelen teberrükat eşyaları da sergide yer alıyor.
Sergide, Osmanlı dönemi el çizimi Mekke tasvirleri, yazma eserler, Mekke ve Medine minyatürleri ve Kabe tabloları da bulunuyor. Ziyaretçiler, geçmişte yapılan meşakkatli hac yolculuklarına dair belgeler ve eşyalarla, kutsal yolculuğun tarihine tanıklık edebiliyor.
Başkentlilerin yoğun ilgisiyle karşılanan sergi, Ramazan ayı boyunca ziyaret edilebilecek.
Fatma TECİRLİ