Güneş sistemimizin ötesinde yaşam arayışı devam ederken, James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bilim dünyasında heyecan yaratan bir keşfe imza attı. Araştırmacılar, K2-18 b adlı ötegezegenin atmosferinde Dünya’da yalnızca mikrobiyal yaşam tarafından üretilen iki gazın dimetil sülfür (DMS) ve dimetil disülfür (DMDS) kimyasal izlerine rastladı. Bu keşif, Dünya dışı mikrobiyal yaşam ihtimalini gündeme taşıdı.
K2-18 b, Aslan Takımyıldızı’nda, Dünya’dan yaklaşık 124 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Çapı, gezegenimizden 2,6 kat büyük olan bu ötegezegen, yıldızının “yaşanabilir bölgesi” içinde, yani yüzeyinde sıvı su bulunabilecek bir konumda bulunuyor. Üstelik daha önce yapılan gözlemler, gezegenin atmosferinde metan ve karbondioksit gibi karbon bazlı moleküllerin varlığını da ortaya koymuştu.
Araştırmanın başındaki isimlerden Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Nikku Madhusudhan, “JWST’den elde ettiğimiz verileri açıklayan en uygun senaryo, K2-18 b’nin yaşamla dolu bir okyanus gezegeni olduğu yönünde. Ancak bu sadece bir olasılık; temkinli olmalı ve diğer açıklamaları da değerlendirmeye devam etmeliyiz.” dedi.
K2-18 b’nin atmosferinin hidrojen açısından zengin ve yüzeyinin sıvı okyanuslarla kaplı olduğu tahmin ediliyor. Okyanuslarının sıcaklığının Dünya’dakinden daha yüksek olması muhtemel. Bilim insanları, olası yaşamın mikroorganizma düzeyinde olduğunu düşünüyor.
Henüz doğrudan yaşam izine rastlanmamış olsa da, keşfedilen bu biyolojik parmak izleri bilim dünyasında bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Araştırmacılar, K2-18 b’nin gizemlerini daha iyi anlayabilmek için James Webb ile yapılacak gözlemlerin sürdürüleceğini belirtiyor.
Fatma TECİRLİ