Gökbilimciler, 13,4 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan ve evrenin erken dönemlerinde oluştuğu düşünülen bir galakside oksijen ve ağır metallerin varlığını tespit etti. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Ocak 2024’te yaptığı gözlemlerle, JADES-GS-z14-0 adlı galaksiyi tespit etti. Bu keşif, evrenin ilk dönemlerinde galaksilerin çok daha hızlı geliştiğini ortaya koyuyor.
Webb’in kızılötesi gözlemleri sayesinde bilim insanları, Büyük Patlama’dan yalnızca 300 milyon yıl sonra oluşan bu galaksiyi gözlemleme şansı buldu. Şili’deki ALMA teleskobu ile yapılan ek gözlemler ise, galakside oksijen ve ağır metallerin bulunduğunu doğruladı.
Leiden Üniversitesi’nden başyazar Sander Schouws, bu bulguyu “bebek beklediğiniz yerde bir ergen bulmak gibi” şeklinde tanımlayarak, galaksilerin bu kadar erken bir dönemde bu kadar hızlı evrimleşmiş olmasının şaşırtıcı olduğunu belirtti.
JADES-GS-z14-0, sadece uzaklığıyla değil, parlaklığıyla da dikkat çekiyor. James Webb tarafından incelenen 700 galaksi arasında, en uzak galaksi olmasına rağmen en parlak üçüncü galaksi olarak kaydedildi. Bu keşif, evrenin erken dönemlerinde galaksi oluşumunun beklenenden çok daha hızlı gerçekleştiğini ve bu süreç hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.
Hilal GÜRSOY