Yaşları 55 ile 65 arasında değişen 4 binden fazla Amerikalının beyinlerinin görüntülendiği araştırmada 1970’lerde doğan kişilerin 1930’larda doğanlara göre yüzde 6,6 daha fazla büyük beyin hacmine sahip olduğu ortaya konuldu. X Kuşağı üyeleri (1965-1980 arası doğanlar), Sessiz Kuşak( 1928-1945arası doğanlar) üyelerine kıyasla neredeyse yüzde 15 daha fazla gri madde yüzey alanına ve yüzde 8 daha fazla beyaz madde hacmine sahip olduğu belirtildi.
Beyinde hafıza ve öğrenmede önemli bir rol oynayan ve hipokampus adı verilen bölgenin belirli bir kısmı, incelenerek zaman içerisinde hacim olarak yüzde 5,7 oranında genişlediği gözlemlendi. Araştırmada görev alan California Davis Üniversitesi’nden nörolog Charles DeCarli,” Genetik, beyin boyutunun belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor, fakat ortaya atılan bulgularda sağlık, sosyal, kültürel ve eğitimsel gibi dış faktörlerinde rol oynayabileceği gözlemlendi” diyerek araştırma ile ilgili açıklamalarda bulundu.
GENÇ NESİLE UMUT VERİCİ GELİŞMELER
Birçok bilişsel sürecin yanı sıra hafıza, öğrenme ve muhakemede rol oynayan, korteks adı verilen beynin gri maddesinin incelmesiyle kendini gösteren demans hakkında yeni gelişmeler meydana geldi. Dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bir hastalık olan demans, yaşlanan nüfus arttıkça hastalığa ilişkin teşhislerde ilerleyen zamanlarda üç katına çıkabileceği belirtildi. Ancak dikkate alınması gereken umut verici şeylerinde olduğunu söyleyen bilim insanları son 30 yılda ABD’de ve Avrupa’da demans vakalarının her 10 yılda yaklaşık olarak yüzde 13 oranında düştüğü açıklandı. Yapılan bu araştırmada genç nesillerde ise daha sağlıklı yaşam tarzları ve yetiştirilme tarzlarına bağlı olarak demans riskinin azaldığı gözlemlendi.
Beyza DEMİREL