TEKNOFEST TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda Yer Bilimleri kategorisinde birinci olan Kabataş Erkek Lisesi’nden üç öğrenci, geliştirdikleri “İnsansız Kutup Hava Aracı” (İKHA) projesini Antarktika’da başarıyla test etti.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) liderliğinde düzenlenen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan öğrenciler, projelerini uluslararası bilim camiasıyla paylaşma fırsatı buldu. İKHA projesi, çeşitli gaz ve iklim ölçümleri yapabilen insansız bir hava aracı geliştirilmesini ve milli bir kutup veri analizi platformunun oluşturulmasını hedefliyor.
Sefer öncesinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) deneme uçuşları gerçekleştiren öğrenciler, İTÜ’den Doç. Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu ve Doç. Dr. Bilge Tutak’ın rehberliğinde hazırlıklarını tamamladı. Antarktika’da Güney Kore’nin King Sejong İstasyonu, Brezilya’nın Comandante Ferraz İstasyonu ve Ekvador’un Pedro Vicente Maldonado Üssü’nü ziyaret eden genç araştırmacılar, projelerini bu istasyonlardaki bilim insanlarına tanıttı.
Öğrenciler, İKHA’nın kutup şartlarındaki performansını test ederek, elde ettikleri verileri uluslararası bilim topluluğuyla paylaştı. Son üç yıldır, TEKNOFEST TÜBİTAK 2204-C Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda başarılı olan lise öğrencileri, Ulusal Antarktika Bilim Seferleri’ne katılarak projelerini hayata geçirme imkânı buluyor.
Daha önce “Kutup Okyanuslarındaki Mikroplastik Kirliliğini Önlemek İçin Yerli ve Milli Biyoplastik Materyal Üretimi” ve “Biogiyim: Doğadan İlham ile Giyilebilir Teknoloji” projeleri de Antarktika’da başarıyla uygulanmıştı. Bu yılki seferde yer alan Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, İKHA projesiyle Türkiye’nin kutup araştırmalarına katkıda bulunarak, genç bilim insanlarının uluslararası platformlarda söz sahibi olabileceğini bir kez daha gösterdi.
Fatma TECİRLİ