İçişleri Bakanlığı, Türkiye’deki göçmenlerin kayıt altına alınmasını sağlayacak yeni bir dijital uygulama olan GÖÇBİL’i duyurdu. Yeni uygulama, yabancıların konum bildirimlerinin çok daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılmasına olanak tanıyacak. GÖÇBİL uygulaması, Ocak ayının ilk haftasında kullanılmaya başlanacak ve uygulama, yabancıların konum bildirimlerini cep telefonlarından yapabilmelerini sağlayacak.
Türkiye’de şu an itibariyle 4 milyon 171 bin kayıtlı yabancı bulunuyor ve mevcut uygulamaya göre, bildirim yükümlülüğü olan göçmenlerin il göç idarelerine giderek imza atması ya da parmak izi vermesi gerekiyor. Ancak GÖÇBİL uygulaması sayesinde, bu işlem cep telefonlarından yapılabilecek. Yabancıların, belirli aralıklarla konum bildirimlerini uygulama üzerinden yapması bekleniyor.
YÜZ TANIMA VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Uygulama, güvenlik açısından da önemli bir yenilik sunuyor. Sisteme girişlerde yüz tanıma teknolojisi kullanılacak ve kaydedilen fotoğraflar, sistemdeki kayıtlı fotoğraf ile karşılaştırılacak. Böylece, konum bildirimlerinin başka kişiler tarafından yapılması engellenmiş olacak. Ayrıca, GÖÇBİL uygulaması, kayıtsız illere izinsiz çıkışlar konusunda da kolluk kuvvetlerine bildirim gönderecek.
Uygulamanın amacı, konum bildirimlerini hızlandırmak ve yabancıların kayıt altına alınmasını daha etkin hale getirmek. GÖÇBİL ile bildirim yapmayanlara ise yaptırım uygulanacak. Bu yaptırımlar, makul bir gerekçe olmadan iki kez bildirim yapmayan kişileri kapsayacak.
GÖÇBİL uygulaması, göçmenlerin kullanımını kolaylaştırmak adına 7 farklı dilde kullanılabilecek. Uygulama, tüm cep telefonlarına uygulama marketlerinden ücretsiz olarak indirilebilecek.
Yeni uygulama, yabancıların göçmenlik süreçlerini dijitalleştirirken, devletin denetim ve izleme faaliyetlerini de daha verimli hale getirecek. Ocak ayında hayata geçmesi beklenen GÖÇBİL, Türkiye’deki göçmenlerin yaşamını kolaylaştırırken, kamu güvenliğini de artırmayı hedefliyor.
Fatma TECİRLİ