Son zamanlarda gerek sosyal medyada gerekse televizyonlarda gıda takviyesi alan insanların sayısının arttığını görüyoruz. Vitamin ve gıda takviyeleri reçete gerektirmediğinden çoğu insan zararsız olduklarını düşünüyor. Ancak “Eat This, Not That” – “Bunu değil, onu yiyin” adlı web sayfasının The New England Journal of Medicine’da yayınlanan bir araştırmaya dayandırdığı haberine göre takviyelerin getirdiği yan etkiler, her yıl yaklaşık 23 bin kişinin acil servise başvurmasına sebep oluyor.
Japonya’da faaliyet gösteren özel bir firma tarafından kırmızı pirinç mayası kullanılarak üretilen ve kötü huylu kolesterolü düşürdüğü iddia edilen gıda takviyeleri 26 kişinin hastaneye kaldırılmasına neden oldu.
Firmadan yapılan açıklamada, geçen hafta böbrek yetmezliği dahil farklı şikayetlerle hastaneye kaldırılan 6 kişiye ek olarak dün de ürünleri kullanan 20 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Gelişmenin ardından, 300 bin paket “Beni Koji Choleste Help” adlı ürün dahil 5 farklı takviyenin şirket tarafından piyasadan toplatılmaya başlandığı kaydedildi. Şirket müşterilere ürünü kullanmayı bırakmaları çağrısında bulundu. Üretim sürecinde kullanılan küflerden elde edilen bilinmeyen bir bileşenin yan etkiye neden olduğu ihtimali üzerinde durulurken konuyla ilgili detaylı inceleme başlatıldı.
TAKVİYE ALMANIN 5 TEHLİKELİ YAN ETKİSİ
Reçete gerekmeden alınan bu ilaçlar çeşitli yan etkilerle kendini gösteriyor. Bunlardan bazıları mide bulantısı ve düzensiz kalp atışıdır. Bu genellikle çok fazla vitamin veya takviye aldığınızın ilk işaretidir. Aynı zamanda bu takviyeler karaciğer hasarı ve kanser riskini de artırmaktadır.
Tuğba KALAY