1. Anasayfa
  2. Genel

GIDA AMBALAJLARINDA KULLANILAN KİMYASALLAR İNSAN VÜCUDUNDA TESPİT EDİLDİ

Gıda ambalajlarında kullanılan kimyasalın insan sağlığı için "yüksek risk" oluşturduğunu açıklandı. PFAS ve bisfenol A gibi zararlı kimyasallar yasaklanma sürecinde. Avrupa Birliği, bu maddelerin gıda ambalajlarında kullanımını sonlandırmaya hazırlanıyor.

GIDA AMBALAJLARINDA KULLANILAN KİMYASALLAR İNSAN VÜCUDUNDA TESPİT EDİLDİ

Bilim insanları, gıda ambalajları ve hazırlık süreçlerinde kullanılan 3 bin 600’den fazla kimyasalın insan vücudunda tespit edildiğini açıkladı. Bu kimyasalların bir kısmı sağlık açısından tehlike oluştururken, diğerleri hakkında ise hala yeterli bilgi bulunmuyor. Zürih merkezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı’ndan Dr. Birgit Geueke, yaklaşık 100 kimyasalın insan sağlığı için “yüksek risk” teşkil ettiğini belirtti. Bilinen zararlı kimyasallar arasında PFAS ve bisfenol A da yer alıyor; bu maddelerin yasaklanma sürecinde olduğu açıklandı.

Geueke, kimyasalların ambalajlardan yiyeceğe geçtiğini ve bu maddelerin üretim süreçlerinde de bulunabileceğini vurguladı. Geçmişte 14 bin gıda temaslı kimyasalı (FCC) kaydeden araştırmacılar, yeni biyomonitoring çalışmaları sonucunda insan vücudunda 3 bin 601 kimyasal tespit etti.

Kimyasalların sadece gıda ambalajlarından değil, farklı maruziyet kaynaklarından da vücuda girebileceğini söyleyen Geueke, özellikle PFAS ve bisfenol A’nın çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildiğini belirtti. Ayrıca, hormon bozucu etkileri bilinen ftalatlar ve daha az bilinen oligomerlerin de insan sağlığına yönelik tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Kimyasalların sağlık üzerindeki etkilerinin hala belirsiz olduğuna dikkat çeken Geueke, özellikle plastik üretimi yan ürünleri olan oligomerler hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Çalışma, kimyasalların birbirleriyle etkileşime girerek daha büyük riskler oluşturabileceği uyarısıyla sona erdi.

Avrupa Birliği, PFAS ve bisfenol A’nın gıda ambalajlarında kullanımını yasaklama sürecinde son aşamaya gelmiş durumda. Araştırma, “Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology” dergisinde yayımlandı.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.