Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Gediz Nehri Havzası’ndaki yaklaşık 1 milyon dekar bağda yetiştirilen Sultani çekirdeksiz üzümlerin kurutma süreci bu yıl erken başladı. İzmir’in Menemen ilçesinden Manisa’nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanan havzada, Antik Dönem’den bu yana süren üzüm üretimi, büyük bir kısmının kurutularak satışa sunulmasıyla devam ediyor.
Gün doğumunda hasada başlayan tarım işçileri, üzümleri asmalardan kesip, daha parlak görünmeleri ve güneşin yakıcı ışınlarından korunmaları için su, zeytinyağı ve “posata” adı verilen potasyum karbonat karışımıyla yıkıyor. Üzümler, sergi alanlarında 8-10 gün bekletilerek Gediz Ovası’nda yeşil, sarı ve kahverengi tonlarına bürünüyor. Yağmura ve çevresel etkenlere karşı nöbet tutularak kurutulan üzümler, daha sonra satışa sunulmak üzere işletmelere gönderiliyor. Bazı üreticiler ise karışım kullanmadan doğal kurutma yöntemini tercih ediyor ve bu süreç 20 güne kadar sürebiliyor. Gediz Nehri Havzası’ndaki Sultani çekirdeksiz üzümlerin büyük bir bölümü kurutulduktan sonra dış pazarda satışa sunuluyor.
Kurutma sürecinde kullanılan geleneksel yöntemler, Gediz Nehri Havzası’nın üzüm üretiminde kaliteyi ve verimliliği artırarak bölgenin ekonomik katkısını sürdürmesini ve arttırmayı sağlıyor.
Fatma TECİRLİ