1. Anasayfa
  2. Genel

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI KAPATILIYOR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve bazı temel bilimlerdeki kontenjanlarda azalmaya gidildi.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE İKİNCİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI KAPATILIYOR

YÖK’ün ev sahipliğinde düzenlenen 259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda konuşan YÖK Başkanı Özvar, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi hedeflediklerini belirtti. “Nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için çalışıyoruz.” diyen Özvar, bu yıl üniversitelerde 1 milyondan fazla kontenjan açıldığını vurguladı.

TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYÇ) LOGOSU

Özvar, bu yıl ilk kez TYÇ logosunun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alacağını ve 109 üniversitenin 898 programının bu logoyu kullanma hakkına sahip olduğunu belirtti. TYÇ logosunun uluslararası tanınırlık ve istihdam açısından önemli avantajlar sunduğunu ifade etti.

Özvar, istihdamla ilişkisi zayıflayan programların kontenjanlarının azaltıldığını ve bazı açık öğretim programlarına 35 yaş sınırı getirildiğini söyledi. Ayrıca, bazı temel bilim ve sağlık bilimleri programlarında da kontenjanların düşürüldüğünü açıkladı.

Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını belirten Özvar, vakıf üniversitelerinde de benzer bir dönüşüm yapılacağını söyledi. Vakıf üniversitelerinin geleceğe yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını beklediklerini ifade etti.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ MEVZUATI

2024-2028 yıllarını kapsayan 12’nci Kalkınma Planı doğrultusunda Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nin hazırlık çalışmalarına başlandığını duyuran Özvar, uluslararası öğrenci hareketliliği için güçlü bir mevzuat çalışması yaptıklarını belirtti.

Özvar, TÖMER ve DİLMER gibi Türkçe öğretim merkezlerinin akredite edileceğini ve uluslararası öğrenci kontenjanlarının bu akreditasyon durumlarına göre belirleneceğini söyledi. Yabancı dil öğretiminde de uluslararası standartların getirilmesi planlanıyor.

Gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren YÖK, 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna dair üniversitelerle bölgesel toplantılar düzenleyecek. Bu toplantılarda üniversitelerin bilgi yönetim sistemi, ulusal ve uluslararası görünürlüğü, girişimci ve yenilikçi üniversite çalışmaları ele alınacak.

Ahmet Furkan Özler

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.