1. Anasayfa
  2. Teknoloji

DEMİRYOLLARINDA ELEKTRİKLİ LOKOMOTİF DÖNEMİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin demiryolu ulaşımında önemli bir dönüm noktasına ulaştığını belirterek, demiryollarında elektrikli lokomotiflerin yaygınlaştırılmasıyla dışa bağımlılığı azaltma çalışmalarında büyük bir adım atıldığını açıkladı. Bu kapsamda, Türkiye'nin elektrikli demiryolu hattı uzunluğunun 7 bin 142 kilometreye ulaştığını duyurdu.

DEMİRYOLLARINDA ELEKTRİKLİ LOKOMOTİF DÖNEMİ

Elektrifikasyonun, demiryolu taşımacılığında çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak sera gazı emisyonlarını düşürdüğünü ve böylece Türkiye’nin çevresel hedeflerine ulaşmasına katkı sağladığını belirtti.

Elektrikli trenler, dizel trenlere kıyasla daha az bakım gerektirmekte ve daha yüksek performans sergilemektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarında elektrikli lokomotiflerin avantajlarını vurguladı. Elektrikli lokomotiflerin, dizel lokomotiflerin yüzde 33’ü kadar maliyetle çalıştığını belirten Uraloğlu, “Bir elektrikli lokomotifin çekeri, iki dizel lokomotifin çekeriyle eşdeğer. Böylece daha az lokomotif ile daha fazla yük daha kısa sürede taşınabiliyor, bu da hat kapasitesini artırıyor.” dedi.

Bakan Uraloğlu, mevcut konvansiyonel hatların 993 kilometrelik kesiminde yapım çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Malatya – Elazığ, Karaman – Ulukışla, Alayunt – Afyon – Konya, Köseköy – Gebze ve Tobalı – Ödemiş hatlarında çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Orta vadede elektrikli hat oranını yüzde 90’a yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Uraloğlu, “2 bin 926 kilometrelik kesim için proje ve ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor.” dedi.

225 KM HIZA SAHİP MİLLİ ELEKTRİKLİ HIZLI TREN 2025’TE RAYLARDA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, saatte 225 kilometre hıza uygun ve 8 araçlı olarak üretilecek Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti’nin tasarım çalışmalarının final aşamasında olduğunu söyledi. Uraloğlu, Milli Elektrikli Hızlı Tren’in 2025 yılında raylarda olacağını açıkladı. Uraloğlu, elektrifikasyon sistemlerini yaygınlaştırarak elektrik enerjisi yönünden dışa bağımlılığı azaltmayı ve daha az dışa bağımlılığı olan kendi enerji kaynaklarımızdan azami derecede istifade ederek ithal edilen petrole ödenen dövizden tasarruf sağlamayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak daha çevreci ve ekonomik bir ulaşım imkanı sağladıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ağını güçlendirme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti.

Son 21 yılda mevcut hatların elektrikli hale getirilmesi kapsamında yapılan çalışmalar ile 2002 yılında 2 bin 122 kilometre olan elektrikli hat uzunluğunun yüzde 237 oranında bir artışla 2024 yılı Mayıs ayı itibariyle toplam 7 bin 142 kilometreye ulaştığını vurgulayan Uraloğlu, “Bu büyük dönüşüm ile demiryolu taşımacılığında hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli kazanımlar elde ettik. Gelecekte de bu yönde adımlar atarak, demiryollarımızın modernizasyonunu sürdüreceğiz.” dedi.

Bakan Uraloğlu, bu çalışmaların devam edeceğini ve Türkiye’nin demiryolu ulaşımında dünyada örnek bir ülke haline gelmesi için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini belirterek sözlerini tamamladı.

Binnur Öztürk

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.