1. Anasayfa
  2. Genel

ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ: GELECEĞİN SAĞLIKLI VE MUTLU BİREYLERİNİ YETİŞTİRMEK

Çocukların fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimlerini anlamak ve desteklemek için öğrencilere teorik bilgi ve pratik beceriler kazandırmayı amaçlar bir bölümdür. Çocukların her yaşta ihtiyaç duydukları eğitim, sağlık, psikoloji gibi alanlarda uzmanlaşmış profesyoneller yetiştirmeyi hedefler.

ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ: GELECEĞİN SAĞLIKLI VE MUTLU BİREYLERİNİ YETİŞTİRMEK

Çocuk gelişimi bölümünün amacı, çocukların doğumundan itibaren yasal olarak yetişkin sayıldıkları 18 yaşına gelene kadar gelişim alanlarını destekleyen, aileye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimi uzmanı yetiştirmektir. Çocukların gelişim alanları zihinsel, sosyal ve duygusal olarak özetlenebilir.

Çocuk Gelişimi Bölümü, iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans bölümü olarak eğitim verir. Hem ön lisans hem de lisans programının bölüm isimleri aynıdır. Lisans düzeyindeki eğitim süresinin dışında, yüksek lisans veya doktora gibi ileri düzeyde eğitim imkanları da mevcuttur. Bu programlar genellikle çocuk gelişimi alanında daha derinlemesine bilgi edinmek ve araştırma yapmak isteyen öğrenciler içindir. Türkiye’de çocuk gelişimi ön lisans ve lisans programı bulunan üniversite sayısı oldukça fazladır.

HANGİ DERSLER VAR?

Çocuk Gelişimi lisans ve ön lisans bölümlerinde ders içerikleri benzerdir. Ancak dört yıllık bölüm daha kapsamlı dersler sunar. Lisans programında ilk yıl öğrenme ve öğretme teknikleri üzerine dersler işlenir. İkinci yılda ise çocukların fiziksel ve motor gelişimi hakkında bilgiler içeren dersler ağırlıktadır. Bu derslerde aynı zamanda oyun ve oyun materyalleri öğretilir. Programın üçüncü yılında okul öncesi eğitime ağırlık verilir. Bu bölümde dört yıl boyunca verilen dersler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Hasta Çocukların Gelişimi ve Eğitimi

Çocuk Eğitiminde Alan Çalışmaları

Çocukları Tanıma, Değerlendirme

Çocuklar ile Oyun

İlk Yardım

Çocuklarda Eğitim Felsefesi

Çocuk Ruh Sağlığı

Psikoloji

Anatomi

Anne ve Çocuk Beslenmesi

Fiziksel Büyüme-Motor Gelişim

Bilişsel Gelişim ve Dil Gelişimi

Aile Danışmanlığı

Bu derslerin haricinde uygulamalı eğitimler de yer alır. Bu eğitimlerde 4.sınıf olan öğrencilerin yuva ve anaokulu pratiği gibi staj programları vardır. Bu programlarla öğrencilere deneyim kazandırılması amaçlanır. İki yıllık ön lisans programını bitiren öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı başarı sağlayarak Çocuk Gelişimi, Özel Eğitim Öğretmenliği, Sosyal Hizmet, Sağlık Yönetimi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümlerinde lisans programını tamamlayabilir.

MEZUNLAR NE İŞ YAPAR?

Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları, çocuk gelişim uzmanı unvanı ile görev alır. Çocuk gelişimi bölümü mezunları, genellikle çocuklarla çalışan profesyoneller olarak pedagog, rehber öğretmen, çocuk psikolojisi uzmanı, aile danışmanı, çocuk gelişim uzmanı gibi çeşitli kariyer yollarında ilerlerler. Bu mesleklerde, çocukların sağlıklı gelişimlerini desteklemek, ailelerle işbirliği yapmak, eğitim kurumlarında danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunmak gibi görevler üstlenirler. Çocuk gelişimi bölümü, çocukların gelecekteki yaşamları üzerinde derin bir etkiye sahip olabilecek önemli bir rol oynar. Bu bölümdeki çalışmalar, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri, potansiyellerini maksimize etmeleri ve topluma entegre olmaları için gerekli bilgi ve becerileri sağlamayı amaçlar.

İki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans programını tamamlayan kişiler pek çok özel kurumda ve devlet kurumunda çalışabilir. Çalışabileceği alanlardan bazıları; anaokulları, kreşler, rehabilitasyon merkezi ve eğitim kurumlarında çalışabilir. Bunun yanı sıra özel okullar ve devlet okullarında çalışma imkanları mevcuttur. Çocuk gelişim uzmanları gündüz bakım evleri ve hastane gibi alanlarda da çalışabilir.

Sıla ÖZKAN

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 2
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.