CAR-T hücre tedavisine yönelik 3 yıllık takip sonuçları yayınlandı. Dünya Aferez Birliği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, CAR-T hücre tedavisinin başarı oranının yüzde 90 olduğunu açıkladı. Hematolojik kanserlere umut vadeden CAR-T yönteminin daha geniş değerlendirmeler için uzun dönemler sonuçların beklenmesi gerektiği vurgulandı.
Prof. Dr. Altuntaş; “Önümüzdeki sürece ve 2030 sonrasına baktığımız zaman biyoteknolojik ürünlerin, nanoteknolojik ürünlerin ve hücresel tedavilerin, genetik tedavilerin yer alacağını göreceğiz.” diyerek gelecekte beklenenleri göz önüne koydu. Prof. Dr. Altuntaş iki ayrı araştırma konusu olan CAR-T tedavisinin, T hücrelerinin genetik kodlarının tümör hücreleriyle savaşacak şekilde genetik olarak kodlanması yöntemine dayandığını, hastanın kendi hücresi ya da başka bir kişiden alınan hücrenin kullanılabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Altuntaş, Türkiye’de ilk kez klinik araştırma kapsamında SBU Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinde multiple myeloma hastalarına, kanser hücrelerini daha güçlü bir şekilde yok eden ve yüzbinlerce dolara mal olan tedaviden yürütülen klinik araştırma kapsamında ücretsiz yararlanabileceklerini belirtti.
Emir Can Turanoğlu