Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Ulusal Su Kurulu’nun üçüncü toplantısının ardından basın açıklaması yaptı. Yumaklı, toplantıda alınan kararların Türkiye’nin su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına yönelik kritik adımlar içerdiğini belirtti.
Yumaklı, konuşmasında suyun insan refahı ve sürdürülebilir kalkınma açısından ne denli önemli olduğunu vurguladı. Küresel iklim değişikliğinin özellikle su kaynaklarını tehdit ettiğini belirten Bakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi temiz su kaynaklarına erişimin artık bir “beka” meselesi haline geldiğini ifade etti. Bu anlayışla, Türkiye’nin su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması adına önemli çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
Bakan Yumaklı, büyüyen ekonomi ve artan üretimle birlikte, suya olan ihtiyacın tarım, sanayi, enerji ve turizm gibi birçok sektörde arttığına dikkat çekti. Bu bağlamda, yapılan çalışmaların öncelikli olarak su kaynaklarını koruma ve verimli kullanımını sağlama üzerine şekillendiğini belirtti.
SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ
Yumaklı, “Su Verimliliği Seferberliği”ni sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde bir sorumluluk hareketine dönüştürme amacı güttüklerini açıkladı. Su kayıplarının azaltılması, tarımda sulama verimliliğinin artırılması ve sanayide su kullanımının azaltılması konularında önümüzdeki dönemde daha fazla çalışma yapılacağını duyurdu. Ayrıca, belediyeler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını artırmak amacıyla başlatılan “Belediye Su Kardeşliği” uygulamasına 15 yeni belediyenin dahil olduğu, toplamda 62 belediyenin iyi uygulamalarını birbirleriyle paylaşacağı bildirildi.
Toplantıda alınan kararlara da değinen Bakan Yumaklı, ilk olarak taslak Su Kanunu’na dair teknik çalışmaların nihai aşamaya geldiğini ve bu taslağın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacağını açıkladı. Ayrıca, taslak Taşkın Kanunu’na dair çalışmaların da tamamlanacağı belirtildi.
Bakan, Fırat-Dicle Havzası’ndaki iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi ve kuraklıkla mücadele için acil önlem planlarının hazırlanmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’deki kuraklık riski altındaki göller için özel eylem planlarının oluşturulacağı bilgisini veren Yumaklı, Eğirdir, Akşehir-Eber, Manyas, İznik, Burdur, Bafa, Beyşehir ve Tuz gölleri başta olmak üzere 8 göle yönelik eylem planları hazırlanacağını belirtti.
KURAKÇIL PEYZAJ UYGULAMALARI VE SU TASARRUFU
Yumaklı, yeşil alanlarda yapılacak önemli değişiklikleri de duyurdu. Bakanlıklar, üniversiteler ve yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, kurakçıl peyzaj uygulamalarının teşvik edileceği ve sulama sistemlerinde tasarruf sağlayacak adımlar atılacağı ifade edildi. Bu kapsamda, su tüketimini azaltmak için peyzaj alanlarında gece sulaması, kurakçıl peyzaj uygulamaları ve arıtılmış atık suların yeniden kullanımı gibi yöntemlerin uygulanacağı açıklandı. Bu sayede, su tüketiminin yüzde 80 oranında azaltılması hedefleniyor.
Yumaklı, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması için atılan bu adımların Türkiye’nin su güvenliği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Alınan kararların, ülkenin su stresiyle mücadele etmesine önemli katkılar sunacağı ve sürdürülebilir bir gelecek için temel oluşturacağı vurgulandı.
Fatma TECİRLİ