Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar, farklı doğal malzemeleri, sıvı emici özellikler kazandırarak “moleküler işlevselleştirilmiş biyokütle hidrojelleri”ne dönüştüren yenilikçi bir sistem geliştirdi. Bu malzemeleri hafif ısı ile birleştirerek, kurak koşullarda bile atmosferden litrelerce içme suyu elde edilebiliyor.
Teksas Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Makine Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Guihua Yu, bu buluşun, doğal malzemeleri yüksek verimli su emicilere dönüştüren evrensel bir moleküler mühendislik stratejisi sunduğunu belirterek, bunun sürdürülebilir su toplama sistemleri açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.
Araştırma ekibi, sahada yapılan testlerde, bir kilogram malzeme ile günde 14,19 litre temiz su üretebildiklerini açıkladı. Mevcut sistemlerin 1-5 litre su ürettiği göz önüne alındığında, bu yeni yöntem çok daha verimli bir çözüm sunuyor.
Yeni moleküler strateji, biyokütleyi verimli bir su toplama malzemesine dönüştürmeyi mümkün kılıyor. Mevcut sentetik su emiciler petrokimyasal maddeler içerirken, bu biyokütle bazlı hidrojel biyolojik olarak parçalanabilir ve düşük enerji ile çalışır.
Araştırmanın baş yazarı ve doktora öğrencisi Weixin Guan, temiz suya erişimin basit, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir olması gerektiğini vurgulayarak, bu malzemenin doğadaki en bol kaynaklardan faydalandığını ifade etti.
Profesör Yu ve ekibi, suya erişimi olmayan topluluklar için çözümler geliştirmeye uzun süredir odaklanıyor. Yu, daha önce de en kurak bölgelerde su üretebilen hidrojeller üzerinde çalışmış ve enjeksiyonla uygulanabilen bir su filtreleme sistemi geliştirmişti.
Araştırmacılar, sistemin ticarileştirilmesi için ölçek büyütme ve gerçek dünya uygulamalarına yönelik cihaz tasarımlarına odaklanıyor. Taşınabilir su toplama cihazları, kendi kendine yeten sulama sistemleri ve acil durum içme suyu çözümleri gibi projeler üzerinde çalışıyorlar. Yaxuan Zhao, bu hidrojelin kırsal bölgeler, acil durum müdahaleleri ve merkezi olmayan su sistemleri için büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.
Tayyibe Duygu SAÇAR