1. Anasayfa
  2. Sağlık

ASPİRİN, BAZI KANSER TÜRLERİNİN YAYILMASINI ENGELLEYEBİLİR

Bilim insanları, aspirinin bazı kanser türlerinin yayılmasını önleyebileceğine dair önemli bulgular elde etti. Araştırmalara göre aspirin, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücrelerini daha etkili bir şekilde tespit edip yok etmesini sağlıyor.

ASPİRİN, BAZI KANSER TÜRLERİNİN YAYILMASINI ENGELLEYEBİLİR

Cambridge Üniversitesi liderliğinde yürütülen bir araştırma, aspirinin kanser tedavisinde kullanılabileceğine dair umut verici sonuçlar sundu. Çalışmada, kanserin vücutta yayılmasını etkileyen 810 farklı gen tarandı ve 15 genin metastaz üzerindeki belirleyici rolü keşfedildi.ÖzellikleARHGEF1 adlı proteini üreten genin eksik olduğu farelerde, kanserin akciğer ve karaciğere yayılma olasılığının daha düşük olduğu tespit edildi.

KANSERLE MÜCADELEDE YENİ BİR KAPI ARALANIYOR

Bilim insanları, ARHGEF1’in bağışıklık sisteminde kanser hücrelerini tanıyıp yok eden T hücrelerini baskıladığını keşfetti. Bu baskılanma, tromboksan A2 (TXA2) adı verilen bir pıhtılaşma faktörü tarafından tetikleniyor. Aspirinin ise TXA2 üretimini azalttığı biliniyor. Araştırma, aspirinin TXA2 seviyelerini düşürerek T hücrelerinin baskılanmasını engellediğini ve bağışıklık sisteminin metastatik kanser hücrelerine saldırmasını sağladığını ortaya koydu. Aspirin verilen farelerde, kanserin yayılma sıklığının azaldığı gözlemlendi.

Çalışmayı yürüten Profesör Rahul Roychoudhuri, erken evrede teşhis edilen bazı kanserlerin cerrahi operasyonlarla tedavi edilmesine rağmen, vücutta gizli kalan kanser hücrelerinin daha sonra tekrar büyüyerek hastalığın nüksetmesine neden olduğunu belirtti. Roychoudhuri, “Kanserin ilk yayılmaya başladığı an, bağışıklık sisteminin saldırıya geçmesi için benzersiz bir fırsat sunuyor. Bu pencereye odaklanan tedaviler, erken evre kanser hastalarında hastalığın tekrarını önlemede büyük potansiyel taşıyor,” dedi.

BEKLENMEDİK BİR KEŞİF

Çalışmanın diğer araştırmacılarından Dr. Jie Yang, TXA2’nin T hücrelerini baskılayan bir sinyal olduğunu keşfettiklerinde büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını ifade etti. “Bu, beklenmedik bir bulguydu ve bizi bambaşka bir araştırma yönüne sevk etti.” diyen Yang, aspirinin bu mekanizmayı hedef alan diğer ilaçlarla birlikte kanser tedavisinde daha uygun maliyetli bir seçenek olabileceğini vurguladı.

Bilim insanları, şu anda Londra Üniversitesi Akademisi’nden (UCL) Profesör Ruth Langley liderliğinde yürütülen Add-Aspirin adlı klinik çalışmayla, aspirinin erken evre kanserlerin tekrar nüksetmesini engelleyip engellemeyeceğini test ediyor. Kanser Araştırmaları Vakfı’nın desteklediği bu çalışma; meme, yemek borusu, mide, prostat ve bağırsak kanseri hastalarını kapsıyor.

Profesör Langley, “Bu keşif, devam eden klinik çalışmaların sonuçlarını yorumlamamıza ve aspirinin kanser hastalarına nasıl fayda sağlayabileceğini anlamamıza yardımcı olacak.” dedi. Ancak Langley, aspirinin bazı kişilerde mide kanaması ve ülser gibi ciddi yan etkilere yol açabileceğini belirterek, “Kanser hastalarının kimlerin aspirinden fayda görebileceğini anlamamız çok önemli. Bu yüzden, doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalı.” uyarısında bulundu.

Londra Kanser Araştırma Enstitüsü’nden Profesör Alan Melcher, aspirinin yan etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Melcher, “Bu yeni araştırma, aspirinin sağladığı faydaları olumsuz etkileri olmadan sunabilecek yeni ve daha hedeflenmiş ilaçların geliştirilmesine yardımcı olabilir.” dedi.

Kanser Araştırmaları Vakfı’ndan Tanya Hollands ise bulguların umut verici olduğunu ancak daha fazla çalışmanın gerektiğini ifade etti.

T. Duygu SAÇAR

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.