1. Anasayfa
  2. Genel

NFT Nedir ve Ne İşe Yarar ?

SANAT VE TEKNOLOJİ BİRLEŞTİ ORTAYA NFT ÇIKTI! NFT NEDİR NE İŞE YARAR İŞTE BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

NFT Nedir ve Ne İşe Yarar ?

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey ilk attığı tweeti, Elon Musk’ın eşi Grimes müzik videolarını NFT ile satarak milyonlarca dolar kazanç elde etti. Son zamanlarda karşımıza çıkan ve dijital dünyada bundan sonra adını sıkça duyacağımız NFT ile gelecekte bizi neler bekliyor? NFT nedir ve ne işe yarar sizler için derledik.
Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT, ‘Non-Fungible Token’in kısaltması. NFT, dijital ürünlerin sahipliğini kanıtlayabilen benzersiz bir tanımlayıcı olarak biliniyor. Dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları, blok zincirinde ticareti kolay doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyor.
NFT varlıklar her biri benzersiz ve biricik kalemleri ifade ediyor. Ses dosyası, resim, video gibi fiziksel olan bir varlığın sanal ortamdaki dijital karşılığıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere değiştirilemeyen ya da takası olmayan bir dijital varlıktır. Bu sayede NFT’lerin dijital ortamlarda başka bir eşi bulunmaz. Sanal ayakkabılar, sanal oyunlar, sanal fotoğraf ve resimler kısacası sanal her şey ile yapılabilir.
İnternet ortamındaki her şeyin kopyalanabilir olmasına rağmen blockchain ile üretilen NFT’lerin kopyalanması mümkün değildir. NFT dosyaların bir kopyasına sahip olsanız bile bu onu bir NFT yapmaz. NFT dosyasının blockchain teknolojisi ile üretilmesi sebebiyle dosyanın kime ait olduğu ya da eserin üreticisinin kim olduğu blok zincirde kayıtlıdır. Bu yüzden NFT dosyalar, internet ortamında değiştirilemez. Blockchain teknolojisi ile üretilen NFT dosyaları kimse tarafında kullanılamaz ya da manipüle edilemezler. Blok zincirine kaydedilen NFT dosyalar, zincirdeki birçok bilgiden sadece biri olduğu için değiştirilmesi olanaksızdır.
Günümüzde pek çok NFT, Ethereum blok zincirinin bir parçasıdır. Diğer kripto paraları geliştirenler de aynı ağ üzerinde kendi NFT’lerini inşa edebilirler. Ancak NFT’ler, Ethereum örneğinde olduğu gibi kripto paradan farklıdır. Farklı bilgilerin işlenmesi ve şifrelenmesi gerekir. Kripto paralar madencilik yöntemleri ile üretilebilir, ancak NFT’ler üretilemez ya da değiştirilemez.
NFT’lerin geleceğinde bizi neler bekliyor?
NFT’lerin  gelecekte hayatımızda yer alması muhtemel görünüyor. İlk başta insanların internetten ücretsiz bir şekilde ulaşabilecekleri şeylere bu derece yüksek meblağlar ödemesi kulağa saçma gelse de arz talep alışkanlığı, az olana çok değer vermemiz NFT’lerin hayatımızda uzun süre yer alma ihtimali olduğunu gösteriyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.