1. Anasayfa
  2. Kültür

19. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE ESERLERİ İLE BİZİ KUCAKLAYAN BİR OSMANLI AYDINI: OSMAN HAMDİ BEY

19. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE ESERLERİ İLE BİZİ KUCAKLAYAN BİR OSMANLI AYDINI: OSMAN HAMDİ BEY

30 Aralık 1842 ‘de İstanbul’da doğdu. Sakız Adasından ufak yaşta evlatlık olarak gelen Rum asıllı Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, İstanbul Milletvekili, belediye başkanı, müzeci, kimyager ve felsefeci Halil Ethem Bey ve nümizmat İsmail Galip Bey’in ağabeyidir. İlk Türk arkeolojik çalışmalarını yaptıktan sonra asıl gerekli yasanın çıkarılmasını sağlayarak ve tüm arkeolojik çalışmaların kontrolünü üstlenerek modern arkeoloji biliminin Osmanlı’da temellendirilmesini sağladı. En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888’de gerçekleştirildiğini Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılarıdır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahdi’ni bulmuştur.

 

Osman Hamdi Bey İstanbul Arkeoloji Muzesi’nin 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasında ekletmiştir. Osman Hamdi Bey’i çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu saymışlardır. Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’nin de kurucusudur. İlk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressamdır.

 

Kaplumbağa Terbiyecisi

Düşünceli bir şekilde dikilen adam, sabır gerektiren zor bir iş olan kaplumbağaları terbiye etme işini, elindeki ney ve sırtındaki nakkareyi çalarak başarmayı ummaktadır.

FATMA TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bu hesap Gençliğin Sesi projesinde yer alacak içeriklere örnek ortaya koymak için oluşturulmuştur.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.