1. Anasayfa
  2. Bilim

Yeni Trend: Dijital Pazarlama

Türkiye’de ve Dünya’da gelişen global ağ ile birlikte dijital pazarlama hızlı yayıldı Pek çok otoriteye göre dijital pazarlamanın doğuşu, ilk e-postanın gönderildiği 1971 yılına dayanır. İki kişi ya da kurumun iletişime geçebildiği her alan, pazarlama yapmaya müsaittir. “Dijital pazarlama” terimi ilk olarak 1990 yılında ortaya çıkarken 1994’te ilk tıklanabilir banner reklamı yayınlandı ve dijital pazarlamanın temelleri böylece atılmış oldu. Üzerinden onlarca yıl geçmesi geç kaldığınız anlamına gelmez. Günümüzde de uygulayacağınız dijital pazarlama stratejileri ile fark yaratabilirsiniz.

Yeni Trend: Dijital Pazarlama

Türkiye’de ve Dünya’da gelişen global ağ ile birlikte dijital pazarlama hızlı yayıldı

Pek çok otoriteye göre dijital pazarlamanın doğuşu, ilk e-postanın gönderildiği 1971 yılına dayanır. İki kişi ya da kurumun iletişime geçebildiği her alan, pazarlama yapmaya müsaittir. “Dijital pazarlama” terimi ilk olarak 1990 yılında ortaya çıkarken 1994’te ilk tıklanabilir banner reklamı yayınlandı ve dijital pazarlamanın temelleri böylece atılmış oldu. Üzerinden onlarca yıl geçmesi geç kaldığınız anlamına gelmez. Günümüzde de uygulayacağınız dijital pazarlama stratejileri ile fark yaratabilirsiniz.

Söz konusu pazarlama olduğunda ne yapmanız gerektiğini siz değil, müşterileriniz belirler. Tabii onlara kulak veriyorsanız… Pazarlama stratejinizin yüzünü, potansiyel müşterilerinizin olduğu yöne çevirmelisiniz. Günümüz dünyasında pazarlama konusunda ne tarafa bakacağınıza karar vermeniz zaman zaman zorlayıcı olabilir. E-ticaret ile uğraşıyorsanız, “e” çözümler üretmeniz gerekir ve pazarlama konusundaki “e” çözüm, dijital pazarlamadır. Peki, dijital pazarlama nedir?

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, ürün ve hizmet tanıtımlarının dijital ortamlarda yapılmasını kapsayan ve kısa bir tanıtımla anlatılamayacak kadar geniş olan bir terimdir. İnternetin gücü ve mobilin devrimi ile ticaret ve pazarlama anlayışının değişmesi, dijital pazarlamayı doğurmuştur. Dijital pazarlama kanalları arasında internet, arama motoru, sosyal medya, mobil uygulama ve çok daha fazlası vardır. Kısaca; internet bağlantısı ile ulaşılabilen her alanı reklam ve satış stratejileri için değerlendirmek, dijital pazarlamanın ta kendisidir.

Dijital Pazarlama Ne İşe Yarar? Önemi Nedir?

Dijital pazarlamanın ne olduğunu bilmek önemlidir elbette. Fakat e-ticaret girişimcileri için asıl önemli olan, ne işe yaradığını bilmektir. Dijital pazarlama daha fazla potansiyel müşteriye, daha doğru bir kitleye, daha hızlı ve daha etkili ulaşmak için işe yarayan stratejiler bütünüdür. Dijital pazarlamada reklam performansları net değerlerle ölçülebilir, doğrudan spesifik bir kitleye hitap edilebilir ve potansiyel müşteri ile karşılıklı iletişim kurulabilir.

 

 

Dijital Pazarlama Çeşitleri Nelerdir?

İnternet ortamında hemen her şeyin farklı alternatifleri vardır. Zaten dijitali cazip kılan da bu değil mi? Sınır yok, kalıp yok. Bir ucundan tutun ve istediğiniz yöne çekin. Kendi e-ticaret stratejilerinize uygun bir hale getirip dijital pazarlamadan faydalanın.

Dijital pazarlama çeşitlerinin bazıları şu şekildedir;

 

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Son yılların TrendTopic listesinden düşmeyen terimi SEO, dijital pazarlamanın temelini oluşturan yöntemlerden biridir. E-ticaret sitesinin arama motoru kurallarına uygun hale getirilerek ilgili aramalarda sonuçların en üst sıralarında olmasını sağlayan yöntemdir. Reklamdan ziyade daha organik bir çalışmadır. E-ticaret sitesinin altyapısından yazılı içeriklerine kadar uzanan çalışmalar bütünüdür.

Sosyal Medya Pazarlaması

Sosyal medya pazarlaması, ürün ve hizmet tanıtımlarının sosyal ağlarda yapılması işlemidir. Düşük bütçe ile geniş kitlelere ulaşmayı sağladığı için sıklıkla tercih edilir. Sosyal ağların sunduğu pazarlama araçları ile spesifik reklamlar oluşturulabildiği için maksimum verim sağlar. İlgi alanı, yaş, cinsiyet, bölge gibi detayların ayarlanabilmesi mümkünken potansiyel müşterilerden yorum ve mesaj olarak geri bildirimler de alınabilir

Yeniden Pazarlama (Remarketing)

Yeniden pazarlamanın e-ticaret siteleri için önemi büyüktür. Remarketing basit bir tanımla; ziyaret edilen bir sitenin, daha sonra ziyaret edilen başka bir sitede reklamının yayınlanmasıdır. Bu sayede e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmadan çıkan kullanıcıların geri dönmesi ve alışveriş yapması sağlanabilir.

 

SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması)

Arama motoru pazarlaması, arama motorlarının sonuç sayfalarına reklam verme yöntemidir. SEO ile organik yollarla ulaşılabilen üst sıralara, SEM ile daha hızlı ve daha etkili bir şekilde ulaşılabilir fakat SEM ücretlidir. Dolayısıyla başarısı bütçeye bağlıdır. E-ticaret siteleri için ayrıca bir önem taşır. Çünkü ilk sıradaki e-ticaret sitesinin ürün ve hizmet satabilme potansiyeli yükselir.

YAZAR: YUSUF SAZİL

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bu hesap Gençliğin Sesi projesinde yer alacak içeriklere örnek ortaya koymak için oluşturulmuştur.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.