Acil servislerde sıcak çarpması şikayetleriyle başvuran hasta sayısında artış gözlemlenirken, çoğu hasta hafif belirtilerle müdahale edilip taburcu edilebiliyor. Ancak bazı vakalarda merkezi sinir sistemi fonksiyonlarında bozulma gibi ciddi durumlar gelişebiliyor ve bu hastaların hastanede tedaviye alınması gerekiyor.
Sıcak çarpmasının belirtileri arasında terlemenin azalması, çarpıntı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve kas krampları yer alıyor. Özellikle bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve hamileler bu duruma karşı daha hassas. Bu risk gruplarında vücut ısısı 39-40 dereceye kadar çıkabilir ve bilinç bulanıklığı, uyku hali gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Sıcak çarpmasına karşı alınacak önlemler arasında serin bir ortamda bulunmak, üzerindeki kıyafetleri gevşetmek ve vücuda soğuk kompres uygulamak yer alıyor. Ayrıca, kişinin bilinci açıksa ağızdan sıvı verilmesi öneriliyor.
Özellikle günün en sıcak saatleri olan 10.00 ile 16.00 arasında dışarıda bulunmamak, bu saatlerde güneşin altında çalışmak zorunda kalanların ise şapka, güneş gözlüğü gibi koruyucu ekipmanlar kullanması, açık renkli giysiler tercih etmesi ve güneş kremi sürmesi tavsiye ediliyor.
Ayrıca, su tüketimi sıcak havalarda büyük önem taşıyor. Ortalama bir yetişkinin günde yaklaşık 2 litre su içmesi önerilirken, şekerli, gazlı ve alkollü içeceklerin tüketiminden kaçınılması gerekiyor.
Uzun süreli sıcak havalara karşı dikkatli olunması ve risk gruplarının mümkün olduğunca dışarıda bulunmaması hayati önem taşıyor.
Tayyibe Duygu SAÇAR