Anadolu’nun en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde yürütülen kazılar, bölgedeki yerleşim tarihinin 8 bin yıl öncesine kadar uzanabileceğini gösteriyor.
1948 yılında başlayan ve günümüzde Ankara Üniversitesi tarafından sürdürülen çalışmalarda, bugüne kadar 23 bin 500’ü aşkın yazılı tablet bulundu. Bu tabletlerin büyük bölümünü, Anadolu’ya gelen Asurlu tüccarların ticari ve hukuki belgeleri oluşturuyor.
Kazı çalışmaları, höyükteki Karum adı verilen ticaret bölgesi ile tepe alanında devam ediyor. Şu ana kadar sit alanının yalnızca küçük bir kısmı kazılabilmiş durumda. Kazılarda kerpiç evler, çeşitli arkeolojik objeler ve çok sayıda yazılı belge gün yüzüne çıkarılıyor.
Yeni teknolojiler sayesinde toprak ve kalıntılardan alınan örnekler, dönemin bitki örtüsü, hayvan türleri ve insan sağlığı hakkında detaylı bilgiler sağlıyor. Ayrıca tabletlerde kayıtlı envanter bilgileri, kazılarda bulunan eserlerle karşılaştırılarak dönemin sosyal ve ekonomik yapısı hakkında veriler elde ediliyor.
Kültepe kazıları, Anadolu’nun yanı sıra Mezopotamya ve Yakın Doğu tarihine de ışık tutan önemli bulgular sunuyor. Çalışmalar, Anadolu’nun Asurlu tüccarlardan önceki dönemlerine dair izleri gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.
Kalkolitik döneme, yani yaklaşık 6 bin 500 yıl öncesine uzanan yerleşim izlerinin yanı sıra, devam eden kazılarla tarihin 7 bin ila 8 bin yıl öncesine kadar geri çekilmesi mümkün görülüyor.
Tayyibe Duygu SAÇAR