TBMM’nin uhdesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veren Birinci TBMM Binası, 2024 yılında toplam 590 bin 932 kişi tarafından ziyaret edildi. Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesine tanıklık eden tarihi yapı, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini görmeye devam ediyor.
Ulus’ta 1915 yılında yapımına başlanan ve Türk mimari üslubunda iki katlı olarak inşa edilen bina, 23 Nisan 1920 – 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olarak hizmet verdi.
Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak kullanılan yapı, 23 Nisan 1961’de “TBMM Müzesi” adıyla halkın ziyaretine açıldı. Atatürk’ün doğumunun 100. yılı kutlama programı kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon ve düzenleme çalışmalarının ardından, 23 Nisan 1981’de “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla yeniden ziyarete açıldı.
TARİHİ ESERLERLE DOLU BİR MÜZE
Müzede, Riyaset Divanı (Bakanlar Kurulu Odası), Encümen Odası, Dinlenme Odası, Şer’iye Encümeni Odası, İdare Odası, Reis Odası ve Mescit gibi bölümler bulunuyor. Bu alanlarda tarihi belgeler, tablolar, fotoğraflar ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan çeşitli eşyalar sergileniyor. Erzurum Kongresi’nde kullanılan mühür, dönemin telefon santrali, harp araçları, Kazım Karabekir Paşa’ya Gümrü Antlaşması sırasında hediye edilen gümüş yemek takımı, Misak-ı Milli’yi simgeleyen özel dokuma halı, Atatürk’ün savaş yıllarında kullandığı dürbün ve üniforma örnekleri, 23 Nisan 1920’de Meclis binasına asılan Recep Peker imzalı bayrak gibi pek çok değerli eser müzede yer alıyor. Ayrıca, TBMM tarafından milletvekillerine hediye edilen mavzerler, İstiklal Madalyaları, rozetler ve hatıra eşyaları da ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.
YOĞUN İLGİ GÖREN BİR MÜZE
Ankara’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Kurtuluş Savaşı Müzesi, 2024 yılında 2 bini yabancı olmak üzere toplam 590 bin 932 ziyaretçi ağırladı. Öğrenciler ve öğretmenler başta olmak üzere geniş bir ziyaretçi kitlesine sahip olan müze, TBMM Başkanlığı, Sayıştay Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından ağırlanan yabancı protokol üyelerinin de uğrak noktalarından biri.
SERGİ VE RESMİ TÖRENLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Önemli kararların alındığı tarihi bina, her yıl 23 Nisan’da TBMM’nin açılış yıl dönümü, 12 Mart’ta İstiklal Marşı’nın kabulü ve 13 Ekim’de Ankara’nın başkent ilan edilişinin yıl dönümü gibi özel günlerde devlet törenlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve Sosyal Bilimler Üniversitesi gibi kurumların düzenlediği resmi törenler de burada gerçekleştiriliyor.
Müze, yıl boyunca çeşitli sergilere de ev sahipliği yapıyor. 2024 yılında gerçekleştirilen sergiler arasında; 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Milli Mücadelenin Şafağı: Atatürk’ün Samsun’a Çıkışının 105. Yılı” sergisi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na özel “İstiklal Madalyaları” sergisi ve Mehmet Akif Ersoy’un doğumunun 151. yılı anısına açılan “Vatan ve İstiklal Aşığı Bir Şair: Mehmet Akif Ersoy” sergisi bulunuyor.
Bunların yanı sıra müzede paneller, söyleşiler, müzecilikle ilgili çalıştaylar ve toplantılar düzenlenmeye devam ediyor. Devlet ve eğitim kurumları iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinliklere katkı sağlayan müze, belgesel ve televizyon programlarının çekimlerine de ev sahipliği yaparak Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesini geniş kitlelere aktarmayı sürdürüyor.
Tayyibe Duygu Saçar