1. Anasayfa
  2. Teknoloji

TÜRKİYE’DE .TR ALAN ADI KULLANIMI HIZLA ARTIYOR

TRABİS ile Türkiye’de aktif ".tr" uzantılı alan adlarının sayısı 1 milyon 270 bine ulaştı. Dijital dönüşüm hızlanırken, yeni tahsisler ve uyuşmazlık çözümleriyle alan adı yönetiminde önemli adımlar atılıyor.

TÜRKİYE’DE .TR ALAN ADI KULLANIMI HIZLA ARTIYOR

Türkiye’de “.tr” uzantılı alan adlarının yönetiminden sorumlu olan TRABİS (.TR Ağ Bilgi Sistemi), aktif alan adı sayısında önemli bir artışa imza attı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan verilere göre, Eylül 2024 sonu itibariyle Türkiye’de toplam 1 milyon 270 bin aktif “.tr” uzantılı alan adı kayıtlara geçti.

1991 yılından itibaren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülen “.tr” alan adı yönetimi, 2008 yılında çıkarılan 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olarak düzenlendi.

14 Eylül 2022’de devreye giren TRABİS sistemi ile alan adı tahsis süreçleri hızlanırken, birçok yeni düzenleme de hayata geçirildi.

.TR ALAN ADLARINA OLAN TALEP ARTIYOR

TRABİS’in devreye girdiği 2022 öncesinde yaklaşık 460 bin aktif alan adı bulunurken, sistemin faaliyete geçmesiyle 810 bin yeni tahsis gerçekleştirildi. Böylece, Türkiye’de aktif “.tr” uzantılı alan adı sayısı 1 milyon 270 bine ulaştı.

TRABİS kayıtlarına göre en büyük pay, 981 bin 821 alan adıyla “com.tr” uzantılı sitelere aitken, bunu 164 bin 528 ile “.tr”, 30 bin 62 ile “gen.tr” ve 28 bin 8 ile “org.tr” takip ediyor. Yeni eklenen “.a.tr” yapısındaki alan adları ise kamu kurumlarına, meslek örgütlerine ve STK’lara tahsis edilmeye başlandı.

ALAN ADI UYUŞMAZLIKLARINA HIZLI ÇÖZÜM

BTK tarafından düzenlenen “Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması” kapsamında TR Alan Adları Uyuşmazlık Çözüm Merkezi devreye alındı. Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği (BTİDER), İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) ve TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi gibi kuruluşlar aracılığıyla, alan adlarıyla ilgili ihtilaflar mahkemeye gitmeden çözülebiliyor.

Bu sayede zaman ve maliyet açısından önemli avantajlar sağlanıyor. BTK yetkilileri, önümüzdeki dönemde TRABİS’in daha fazla geliştirileceğini ve alan adları yönetimi konusunda yeni güncellemelerin planlandığını belirtiyor.

Özellikle uluslararası standartlara uyum sağlamak ve Türkiye’de dijital ekonomiyi güçlendirmek amacıyla alan adı yönetiminde yeni iyileştirmeler yapılacak. TRABİS’in sunduğu yenilikler sayesinde Türkiye’de internet alan adları pazarının büyümeye devam etmesi bekleniyor.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.