Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye’nin 2024 yılındaki ihracatında 261,9 milyar dolarlık bir rakamla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarı kaydedildi. Ayrıca, komşu ülkelere yapılan ihracat da en yüksek seviyeye ulaştı. Bu dönemde Türkiye, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a toplam 34,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2023’te bu tutar yaklaşık 31,9 milyar dolar seviyesindeydi, yani komşu ülkelere yapılan ihracat yıllık bazda yüzde 7,4 oranında arttı.
Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı komşu ülke 13 milyar dolarla Irak oldu. Irak’ı sırasıyla yaklaşık 5,2 milyar dolarla Bulgaristan, 4,8 milyar dolarla Yunanistan ve 3,2 milyar dolarla İran izledi. Geçen yıl Azerbaycan’a yaklaşık 3,1 milyar dolarlık ihracat yapılırken, Gürcistan’a 2,7 milyar dolar ve Suriye’ye ise 2,2 milyar dolarlık ürün gönderildi.
2024’te, İran hariç diğer komşu ülkelere yapılan ihracat arttı. İran’a yapılan ihracat ise yüzde 0,5 gerileyerek 2024’te 3,2 milyar dolara düştü. Yıllık bazda en fazla artış ise Bulgaristan’a yönelik ihracatta yüzde 21,9, Yunanistan’a yönelik ihracatta yüzde 15,5 ve Azerbaycan’a yapılan ihracatta yüzde 10,1 oranında gerçekleşti.
Türkiye’nin komşularına yaptığı ihracatın fasıllara göre dağılımına bakıldığında, mineral yakıtlar, yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünlerin ilk sırada yer aldığı görülüyor. Bu fasıldan 7 komşu ülkeye toplamda 2,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Mineral yakıtlardan sonra, kazan, makine, mekanik cihazlar ve nükleer reaktörler ile bunların aksam ve parçaları 2,5 milyar dolarla ikinci sırada yer aldı. Elektrikli makine ve cihazlardan oluşan ürünler de 2,1 milyar dolarlık bir tutarla komşu ülkelere gönderildi.
İhracatı en düşük olan fasıllar ise 98 bin dolarla ipek, 357 bin dolarla müzik aletleri ve 553 bin dolarla hasırdan, sazdan veya örülmeye elverişli diğer maddelerden yapılan eşyalar oldu.
TÜİK, hesaplamalarında Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’ı Türkiye’nin sınır komşuları olarak dikkate alıyor. Nahçıvan’a ait resmi verilerin bulunmaması nedeniyle bu bölgeyle yapılan ticaret hesaplamaya dahil edilmezken, Türkiye ile Ermenistan arasında kara yoluyla doğrudan resmi ticaret bulunmamaktadır.
Arife Salman