Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bilimsel araştırma ve etkinliklere yönelik destek programlarıyla bilim insanlarına önemli fırsatlar sunuyor. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen bu programlar, bilimsel etkinliklerin düzenlenmesi ve katılımının teşvik edilmesini amaçlıyor.
Bu çağrı kapsamında, bilim ve teknoloji alanlarında yürütülecek eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Destekler, yüz yüze veya çevrim içi bilimsel eğitim etkinliklerini ve kamu kurumları ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen bu tür aktiviteleri kapsıyor.
PROJE EĞİTİM ETKİNLİKLERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI
Bu program, TÜBİTAK’ın ulusal ve uluslararası programlarına yönelik AR-GE ve yenilik projelerinin nicelik ve niteliklerinin artırılması için düzenlenen teorik ve uygulamalı proje yazma eğitimlerini destekliyor. Destek üst limiti 195 bin lira olarak belirlenmiş olup, etkinlik süresi proje eğitimleri için 3, bilimsel eğitimler için ise 7 iş gününü aşamayacak.
YURT İÇİ BİLİMSEL ETKİNLİK DÜZENLEME DESTEĞİ PROGRAMI
Bu program, Türkiye’de düzenlenen kongre, konferans, sempozyum, kolokyum ve çalıştay türü bilimsel etkinliklere destek sağlıyor. Davetli konuşmacıların yol ve organizasyon giderleri için sağlanacak destekler 117 bin lirayı aşamayacak.
ÇOK KATILIMLI ULUSLARARASI ETKİNLİK DÜZENLEME DESTEĞİ PROGRAMI
Program, çok katılımlı uluslararası etkinlikler ile daha önce farklı ülkelerde düzenlenmiş uluslararası bilimsel etkinliklerin Türkiye’de yapılmasını destekliyor. Destek üst limiti 365 bin lira olup, davetli konuşmacıların yol, konaklama ve iaşe giderleri, organizasyon masrafları ve diğer ilgili harcamaları kapsıyor.
İKİLİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE ETKİNLİK DÜZENLEME DESTEĞİ PROGRAMI
Bu program, Türkiye’deki bilim insanlarının, TÜBİTAK Uluslararası İş birliği Daire Başkanlığı tarafından yürütülen ve farklı ülkelerden bilim insanları ile ortaklaşa Türkiye’de düzenleyecekleri bilimsel etkinliklere destek sağlıyor. 2025’in 1. dönemi için Çin, Almanya,
İngiltere, Güney Kore, İran, Çekya, Sırbistan, Malezya ve Endonezya’yı kapsayan anlaşmalar kapsamında 195 bin liraya kadar destek verilecek.
YURT DIŞI VE YURT İÇİ BİLİMSEL ETKİNLİKLERE KATILIMI DESTEKLEME PROGRAMLARI
Bu programlar, araştırmacıların kendi alanlarıyla ilgili özgün çalışmalarını bilim dünyasıyla paylaşmaları, geri bildirim almaları ve uzman bilim insanlarıyla etkileşimlerini artırmaları amacıyla düzenleniyor. Yurt dışı etkinlikler için destek üst limitleri ülkelere göre 1000 dolar ile 2000 dolar arasında değişirken, yurt içi etkinlikler için toplam destek üst limiti 7 bin 350 lira olarak belirlendi.
Başvurular, 14 Şubat saat 17.30’a kadar BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi üzerinden yapılabilecek. Bu destek programları hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için TÜBİTAK’ın resmî web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Fatma TECİRLİ