1. Anasayfa
  2. Teknoloji

ABD, ÇİNLİ DeepSeek’İN YAPAY ZEKÂ ATILIMINI ULUSAL GÜVENLİK TEHDİDİ OLARAK DEĞERLENDİRİYOR

ABD, Çinli DeepSeek'in yapay zekâ atılımını ulusal güvenlik tehdidi olarak değerlendiriyor. Beyaz Saray ve ABD Donanması, DeepSeek uygulamalarına karşı önlem alırken, OpenAI ve ABD hükümeti fikri mülkiyeti koruma konusunda iş birliği yapıyor. Çinli şirket, büyük ölçekli siber saldırılara maruz kaldığını iddia ediyor.

ABD, ÇİNLİ DeepSeek’İN YAPAY ZEKÂ ATILIMINI ULUSAL GÜVENLİK TEHDİDİ OLARAK DEĞERLENDİRİYOR

Beyaz Saray, Çin merkezli teknoloji firmalarından DeepSeek’in yapay zekâ alanındaki atılımının ABD’nin ulusal güvenliği üzerindeki olası etkilerini incelemeye aldı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) yetkilileriyle bu konunun değerlendirildiğini belirtti.

Bu gelişme, ABD Donanması’nın “potansiyel güvenlik ve etik kaygılar” nedeniyle personeline DeepSeek uygulamalarının kullanımını yasaklamasının hemen ardından geldi. ABD Donanması, personeline gönderdiği e-postada DeepSeek’in uygulamalarının kökenine ve kullanım şekline ilişkin ciddi güvenlik riskleri barındırdığını belirtti.

OpenAI ve ABD HÜKÜMETİ İŞ BİRLİĞİ YAPTI

OpenAI, rakiplerinin teknolojisini ele geçirmesini önlemek için ABD hükümetiyle yakın çalışma taahhüdünde bulundu. Beyaz Saray’ın yeni “Yapay Zekâ ve Kripto Para Yetkilisi” David Sacks, DeepSeek’in “bilgi damıtma” (knowledge distillation) yoluyla OpenAI modellerinden faydalanmış olabileceğini ve bu konuda ellerinde önemli kanıtlar bulunduğunu öne sürdü.

“DeepSeek, OpenAI’nin modellerinden bilgiyi damıtarak kendi modelini geliştirdi.” diyen Sacks, ABD teknoloji firmalarının bu tür kopyalama girişimlerine karşı adım atacağını belirtti. OpenAI yetkilileri de yaptıkları açıklamada, Çinli ve diğer yabancı şirketlerin sürekli olarak ABD merkezli yapay zekâ firmalarının modellerini damıtma girişiminde bulunduğunu doğruladı.

DeepSeek’in uygun maliyetli ancak güçlü yapay zekâ modeli, ABD teknoloji firmalarının hisse değerlerinde sert düşüşlere yol açtı. Yatırımcılar, ABD’ in yeni yapay zekâ altyapılarına milyarlarca dolar harcamasının mantıklı olup olmadığını sorgulamaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump, DeepSeek’i ABD teknoloji sektörü için bir “uyandırma alarmı” olarak tanımladı.

DeepSeek SİBER SALDIRILARA MARUZ KALDIĞINI İDDİA ETTİ

Diğer yandan, DeepSeek son dönemde büyük ölçekli siber saldırılara maruz kaldığını iddia etti. Pazartesi günü yapılan açıklamada, “geniş çaplı kötü niyetli saldırılar” nedeniyle yeni kullanıcı kayıtlarını geçici olarak sınırlandıracağı duyuruldu. Şirketin web sitesinde yayınlanan bir uyarıda, bu saldırılar nedeniyle kayıt işlemlerinde yoğunluk yaşanabileceği belirtildi.

Çin devlet televizyonu CCTV’ye bağlı sosyal medya platformu Yuyuan Tantian da DeepSeek’in son haftalarda büyük ölçekli siber saldırılara uğradığını ve bu saldırıların giderek şiddetlendiğini ileri sürdü. ABD ve Çin arasında teknoloji rekabeti giderek artarken, DeepSeek’in gelişimi ve OpenAI’nin bu konudaki tutumu önümüzdeki dönemde uluslararası teknoloji politikalarında belirleyici bir rol oynayabilir.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.