İstanbul Medeniyet Üniversitesi Aşık Paşa Konferans Salonu’nda düzenlenen “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”nın açılışında konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, daha önce Ankara, Diyarbakır, Niğde ve İzmir’de gerçekleştirilen toplantıların beşincisini, Marmara Bölgesi, Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz’deki 37 üniversitenin katılımıyla İstanbul’da düzenlediklerini belirtti.
Özvar, altıncı ve son buluşmanın da yine İstanbul’da gerçekleştirileceğini ve toplantıların ardından elde edilen verilerin bir rapor halinde üniversitelere sunulacağını ifade etti.
YÜKSEKÖĞRETİMDE KÜRESEL EĞİLİMLER VE GELECEK PROJEKSİYONU
Dünya genelinde yükseköğretime devam eden öğrenci sayısının yaklaşık 250 milyona ulaştığını vurgulayan Özvar, bu rakamın 2030’da 380 milyona, 2040’ta ise 600 milyona çıkmasının öngörüldüğünü söyledi.
Ayrıca, 1975 yılında yurtdışında eğitim gören öğrenci sayısının yaklaşık 800 bin olduğunu, son 50 yılda bu sayının sekiz kat artarak 2022 itibarıyla 6,3 milyona ulaştığını belirtti. 2025 yılında ise bu rakamın 8 milyona yükselmesi bekleniyor.
Bu verilerin, yükseköğretimde kitleselleşme ve küreselleşme eğiliminin güçlü bir şekilde devam ettiğini gösterdiğine dikkati çeken Özvar, önümüzdeki yıllarda yükseköğretimin hem büyük fırsatlar sunacağını hem de önemli sınamalarla karşı karşıya kalacağını dile getirdi.
Özvar, dünya genelinde yükseköğretime erişim noktasında ekonomik maliyetlerin giderek arttığını ve bu durumun, gelecekte yükseköğretim politikalarının şekillenmesinde belirleyici bir unsur olacağını ifade etti.
Yazılım ve yapay zeka tabanlı uğraşıların en çok talep edilen kariyer alanları olduğuna dikkati çeken Özvar, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yıl başladığımız uzun süren çalışmalar ve istişareler neticesinde bu sene 17 yeni ön lisans ve lisans programı, 20 üniversitemizde 70’i aşkın sayıda açıldı. Tam doluluk oranı ile bu yıl bu programlar hizmet vermeye başladı. Ülkemizin dijital beceri açığının kapatılmasında önemli rol oynayacağına inandığımız bu programların sayısını, kalite standartlarını düşürmeden önümüzdeki yıllarda artırmaya devam edeceğiz.”
Arife Salman