Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelinde hava kalitesini sürekli olarak izleyen kapsamlı bir sistemle çevre kirliliğiyle mücadeleye devam ediyor. Bakanlık, 382 sabit hava kalitesi izleme istasyonu ve 4 mobil ölçüm aracıyla, ülkenin dört bir yanındaki hava kalitesini anlık olarak takip ediyor.
Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı, Sürekli İzleme Merkezi bünyesinde faaliyet göstererek, kükürtdioksit, karbonmonoksit, partikül madde (PM10 ve PM2,5), azotoksitler ve ozon gibi önemli hava kirleticilerini ölçüyor. İstasyonlardan elde edilen veriler, çevre kirliliğine neden olan unsurların kaynağını belirlemeye yardımcı oluyor. Elde edilen veriler, sisteme iletiliyor ve hava kalitesi iyi, orta, hassas, sağlıksız, kötü ve tehlikeli olarak derecelendiriliyor.
Bakanlık yetkilileri, bu sistemin vatandaşların soluduğu havanın kalitesini öğrenebilmesi amacıyla geliştirildiğini belirtiyor. ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar Ölçüm ve Daire Başkanı Soner Olgun, istasyonlardan elde edilen verilerin anlık olarak izleme merkezine aktarıldığını, bu verilerin sağlık uyarıları için kullanıldığını ifade etti. Ayrıca, bu veriler Türkiye İstatistik Kurumu’na iletiliyor ve yıllık olarak Avrupa Çevre Ajansı’na raporlama yapılıyor.
Olgun, “İstasyonlarda ölçtüğümüz hava kirleticilerinin kaynakları tespit edilerek, çevre kirliliğine neden olan tesislere yönelik denetimler yapıyoruz. Verileri, politikamızın şekillendirilmesinde ve problemli bölgelerde çözüm üretme noktasında kullanıyoruz.” dedi.
Bakanlık, bu verilerle birlikte, hava kalitesinin olumsuz etkilerinden korunmak için gerekli adımları atarak, vatandaşları sağlıklı bir çevrede yaşama imkânı sağlamayı hedefliyor.
Fatma TECİRLİ