Türk savunma sanayii, 2024 yılında altın çağını yaşayarak hem yerli üretim kapasitesini artırdı hem de ihracatta rekorlar kırdı. Türkiye, dost ve müttefik ülkelerin güvenliğine katkı sağlayan ürünleriyle dünya savunma sanayi ihracatında 11. sıraya yükseldi.
2024 yılında savunma ve havacılık sanayi ihracatı 7 milyar 154 milyon dolara ulaştı. Yurt içinde teslim edilen sistemlerin ekonomik katkısı ise minimum 40 milyar dolar olarak kaydedildi. Türkiye, toplamda 180’iaşkın ülkeye yaklaşık 300 farklı savunma ürünü ihraç etti. Özellikle kara araçları, deniz platformları, insansız hava araçları, füze ve mühimmat gibi ürünler büyük ilgi gördü.
Bu dönemde 40 ülkeye 4 bin 500’den fazla kara aracı, 50’den fazla ülkeye 770 İHA, SİHA ve TİHA, 24 ülkeye 1.200 elektro-optik sistem ve stabilize silah sistemi ihraç edildi. Ayrıca, 11 ülkeye 1.500 kamikaze dron, 2 ülkeye HÜRKUŞ uçakları teslim edildi. Avrupa ülkeleri, İHA’lar, akıllı füzeler, kara araçları ve radar sistemlerine en çok talep gösteren bölgeler oldu. Savunma sanayiinde yerlilik oranı yüzde 80’iaşarken, AR-GE bütçesi3 milyar dolara yaklaştı. Proje hacmi ise 100 milyar doları geçerek yüzde 29’luk bir artış sağladı. Türk savunma sanayii, 3 bin 500’den fazla firma ve 1100’ü aşkın aktif proje ile faaliyetlerini sürdürüyor.
2024 yılı, yerli ve milli projelerde de önemli gelişmelere sahne oldu. Altay tankının seri üretiminden milli muharip uçak KAAN’ın test prototiplerine kadar birçok proje hayata geçirildi. GÖKBEY helikopteri, MİLKAR ve MİLKED projeleri, GÖKTÜRK-2 yenileme uydusu test çalışmaları ve HÜRKUŞ teslimatları gibi projeler de bu dönemin önemli adımları arasında yer aldı. Türk savunma sanayii, elde ettiği bu başarılarla 2025 yılında hem üretim kapasitesini hem de ihracat rakamlarını daha da artırmayı hedefliyor. İhracatın iki yıl içinde çift haneli milyar dolarlara ulaşması planlanıyor.
Fatma TECİRLİ