Mersin Teknopark’ta faaliyet gösteren Kayacı Savunma tarafından 2018’de üretimine başlanan OKHAN, zorlu deniz durumlarında görev yapması için tasarlandı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ile yürütülen proje kapsamında denizde farklı koşullarda ve zamanlarda kontrol edilen otonom deniz aracı, girdiği testleri başarıyla geçti.
Boyu 11,5 metre, ağırlığı 7 ton olan OKHAN, 390 beygirlik motor gücüyle 27 knot hıza ulaşabiliyor. OKHAN’ın seyir menzili, 350 deniz miline çıkabiliyor.
Yüksek manevra kabiliyetine sahip araç, otonom olarak engelden sakınma manevraları yapabiliyor.
OKHAN GÖREVLERİNİ SORUNSUZ YERİNE GETİRİYOR
Türk savunma sanayisi tarafından bağımsız olmayan deniz aracı OKHAN, mavi sularda kontrol, sıcaklık ve gözetleme işlemlerinde kullanılacak. Araç, radar, termal ve gece görüş kamerası gibi teknolojilerle donatılmış durumda. Yapay zeka desteği sayesinde kendi karar oranlarını çalıştırarak sorunsuz bir şekilde yerine getirebiliyor
OKHAN, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın koordinesinde yapılan tüm testlerde başarıyla geçti ve envantere girme aşamasında son görüşmelere devam ediyor. İlk olarak Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kullanılacak olan araç, farklı işlevlerde da hizmet verebiliyor.
Aracın yerli ve milli olarak geliştirildiği, platform tasarımı ve imalatının sıra yanı yazılımının da tamamen Türkiye’de üretildiği belirtiliyor. Elektronik parçalar ve sensörler dışında tüm sistemin yerli üretim olmasının yanı sıra istenildiğinde üzerine konulabilecek sistemler sayesinde silahlı insansız deniz aracı ve kamikaze insansız deniz aracına dönüştürülme özelliğine sahip.
İhracat potansiyeli yüksek olan ve gelişme süreci yerel olarak ayarlanabilir alan OKHAN, katıldığı fuarlarda yurt içi ve yurt dışından büyük ilgi gördü. İnsansız Hava Araçları (İHA) ve İnsansız Deniz Araçları (İDA) gibi teknolojiler, dünyada hızla değişen ve sürekli yenilikçi alanlar arasında yer alıyor.
Tayyibe Duygu SAÇAR