1967’den bu yana yapılan su kuşu sayımlarıyla sulak alanların işleyişi ve kuş popülasyonları yakından takip ediliyor. Sayımlar, DKMP personelinin yanı sıra bilim insanları, STK temsilcileri ve gönüllülerin katılımıyla gerçekleşiyor.
Bu çalışmalar, farkındalık yaratmayı, nesli tükenme tehlikesi altındaki türler için eylem planları oluşturmayı ve kuş gözlemcilerine eğitim fırsatları sunmayı hedefliyor. Türkiye’nin eşsiz coğrafyasındaki kuş çeşitliliğini koruma çalışmaları, bilimsel verilerle desteklenen Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından 2024 yılı su kuşu sayımı sonuçlandı. Sayımlara göre Türkiye’nin en çok görülen su kuşu türü 671 bin 675 birey ile Sakarmeke oldu. Türkiye genelinde 165 sulak alanda yapılan çalışmada toplam 1 milyon 684 bin 756 su kuşu kaydedildi.
TÜRKİYE, 4 ÖNEMLİ KUŞ GÖÇ YOLUNUN KESİŞİM NOKTASI
Türkiye, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz-Orta Asya kuş göç yollarının kesişiminde yer alıyor. Zengin flora ve fauna çeşitliliği sayesinde 490 kuş türüne ev sahipliği yapan Türkiye, özellikle kış aylarında yapılan su kuşu sayımlarıyla kuş popülasyonlarını yakından izliyor. Bu sayımlar, kuşların popülasyon büyüklüğünü ve yaşam alanlarını korumaya yönelik önemli verilere ulaşıyor.
Sakarmeke’nin ardından en çok sayılan kuş türleri arasında çamurcun, karabaş martı, flamingo, Van Gölü martısı ve yeşilbaş ördek yer aldı. Kolay avlandığı için sıkça konuşulan angıt türü ördekten ise 20 bin 454 birey sayıldı. Buna karşılık, ada martısı, kara sırtlı martı ve Sibirya kazı gibi bazı türlerden yalnızca birer örnek tespit edilebildi.
KIZILIRMAK DELTASI TÜR ÇEŞİTLİLİĞİNDE İLK SIRADA
Türkiye’de en çok kuş türüne yuva olan sulak alan 64 farklı tür ile Kızılırmak Deltası oldu. Sayı olarak en fazla kuş barındıran alan ise Beyşehir Gölü olarak kayıtlara geçti. Diğer dikkat çeken alanlar arasında Gediz Deltası, Büyük Menderes Deltası, Manyas Gölü ve Akyatan Lagünü yer aldı.
Fatma TECİRLİ