Görgün, Brüksel’de NATO Karargahı’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek Türkiye’nin savunma sanayi vizyonu ve NATO müttefikleriyle iş birliği stratejisini anlattı.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştiren Görgün, Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelerini ve NATO’ya sağladığı katkıları vurguladı. Görgün, Türkiye’nin savunma sanayi altyapısının yalnızca ulusal ihtiyaçları değil, NATO müttefiklerinin taleplerini de karşılayabilecek seviyeye ulaştığını belirtti. “Türkiye, yetenekli iş gücü, gelişmiş üretim kapasitesi ve uygun maliyetli çözümleriyle NATO’nun güvenilir bir ortağıdır.” dedi.
NATO’YA AKTİF ENTEGRASYON VE KATKILAR
Türkiye’nin, NATO projelerine daha aktif bir şekilde entegre olmayı hedeflediğini belirten Görgün, savunma sanayiinin kara, hava, deniz ve uzay alanlarını kapsayan geniş yetenekleriyle NATO operasyonel ihtiyaçlarına etkili çözümler sunduğunu ifade etti. Savunma sanayi alanında Türkiye’nin dünyanın en büyük 11. savunma ihracatçısı konumuna geldiğini söyleyen Görgün, insansız hava araçları (İHA) sektöründe ise küresel pazarın yüzde 65’inielinde bulundurduğunu belirtti. 2023 yılında Türkiye’nin savunma ihracatının 7 milyar doları aştığını, bu ihracatın yüzde 50’sinden fazlasının NATO müttefiklerine yapıldığını kaydetti.
GENÇ VE DİNAMİK İŞ GÜCÜ
Türkiye’nin savunma sanayi sektöründe 90 binden fazla genç, nitelikli mühendis ve teknik personel çalıştığını söyleyen Görgün, sektörün ortalama yaşının 34 olduğunu vurguladı. Türkiye’de savunma ürünlerinin Avrupa’ya ihracat oranının yüzde 27, ABD’ye ihracat oranının ise yüzde 25 seviyesinde olduğunu belirten Görgün, “İHA’lar, mühimmat sistemleri, kara araçları ve elektronik harp ekipmanları gibi ürünlerimiz, sahada başarısını kanıtlamış ürünlerdir.” dedi.
Görgün, Türkiye’nin AB savunma programlarında stratejik bir ortak olarak yer almasının önemine de dikkat çekerek, savunma sanayindeki iş birliği fırsatlarının artırılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Haluk Görgün’ün açıklamaları, Türkiye’nin savunma sanayiinde hem NATO müttefiklerine hem de küresel ölçekteki oyunculara güçlü bir iş birliği ve güvenilir ortaklık sunmaya kararlı olduğunu ortaya koydu.
Fatma TECİRLİ