Milli Eğitim Bakanlığı, 12-13 Mayıs 2025 tarihlerinde Ankara’da düzenleyeceği “Çocuk Edebiyatı Kongresi” için hazırlıklarını sürdürüyor. Kongre, çocuk edebiyatının eğitime ve topluma katkılarını ele almayı hedefliyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, kongrenin amacı; paydaşların karşılıklı etkileşimde bulunarak alandaki mevcut gelişmeleri tartışmak ve güncel sorunlara çözüm öner ileri geliştirmek. Kongreye, MEB bünyesindeki okullarda görev yapan öğretmenler, çocuk edebiyatı alanında eser veren yazarlar, eğitim bilimciler akademisyenler ve illüstratörler ile tasarımcılar katılacak. Milli Eğitim Bakan Yardımcıları Celile Eren Ökten ve Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla Bakanlık’ta gerçekleştirilen hazırlık toplantısında, kongrenin içeriği de netleşti.
KONGRE KONULARI VE PANELLER
Kongrede, çocuk edebiyatının çeşitli yönleriele alınacak. Katılımcılar, şu başlıklarda bildiriler sunacak:
● Kültürel Mirasın Aktarımında Çocuk Edebiyatı
● Çocuk Edebiyatında Dil Zenginliği
● Çocuk Edebiyatı Yoluyla Erdemlerin Kazanılması
● Çocuk Edebiyatının Duygusal Gelişime Etkisi
● Çocuk Edebiyatının Aile ve Topluma Etkisi
● Dijitalleşmenin Çocuk Edebiyatına Etkisi
● Çocuk Edebiyatında Estetik
Ayrıca, “Türkiye’de Çocuk Edebiyatının Tarihsel Gelişimi”, “Dijitalleşme Çağında Çocuk Edebiyatı ve Okuma Kültürünün Edinimi”, “Eğitim Süreçlerinde Çocuk Edebiyatından Faydalanılması” ve “Çocuk Edebiyatı Derlemeleri” başlıklarında paneller de düzenlenecek. Kongre kapsamında, katılımcılara yönelik çeşitli atölye çalışmaları da yapılacak. Bu atölyelerde, “Çocuk Edebiyatında Mekan, Zaman, Kahraman ve Olay Örgüsü”, “Çocuk Edebiyatı ve İllüstrasyon”, “Gölge Oyunları”, “Eleştirel Okuma”,
“Yaratıcı Yazarlık”, “Dil ve Üslup”, “Masal Anlatıcılığı” ve “Sesli Okuma” gibi konularda eğitimler verilecek. Kongre için başvurular, 10 Şubat-7 Mart 2025 tarihleri arasında alınacak. Sonuçlar ise 18 Nisan 2025 tarihinde duyurulacak. Kongreye katılım göstermek isteyen öğretmenler, akademisyenler ve diğer uzmanlar, başvuru süresi içinde başvurularını yapabilecekler. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği içinde düzenlenecek olan kongre, çocuk edebiyatı alanındaki yenilikçi yaklaşımların tartışılmasına ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak. Bu önemli etkinlik, çocuk edebiyatının eğitime, kültürel mirasa ve toplumsal gelişime nasıl katkı sağladığını bir kez daha gözler önüne serecek.
Fatma TECİRLİ