Türkiye, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin bir ülke. Ulusal Biyolojik Çeşitlilik ve İzleme Projesi kapsamında bugüne kadar 13 bin 404 farklı canlı türü tespit edilmiş ve yeni keşifler yapılmaya devam ediliyor.
Ancak bu zengin biyolojik çeşitlilik, biyolojik kaçakçılık yapmak isteyenlerin de ilgisini çekiyor. Özellikle Türkiye’ye özgü endemik türlerin yurtdışına çıkarılmasına izin verilmediği için, yasadışı yollarla bu canlıların kaçırılması amacıyla kaçakçılık faaliyetleri artıyor.
Biyolojik kaçakçılıkla mücadele ise, hem Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin sahada yürüttüğü çalışmalarla hem de kolluk kuvvetlerinin gümrüklerde gerçekleştirdiği denetimlerle devam ediyor. Bu mücadele, Türkiye’nin biyolojik zenginliğinin korunması açısından büyük önem taşıyor.
2007 yılından 2024 yılı Ekim ayına kadar yapılan denetimler sonucunda 95 kaçakçılık vakası engellendi. Bu vakalarda, 23 farklı ülkeden 173 kaçakçılık şüphelisine idari para cezası uygulandı.
2023 yılına kadar biyolojik kaçakçılıkla ilgili toplam ceza 5,6 milyon liraya ulaşırken, cezaların artırılması ve 2024 yılı itibarıyla artan kaçakçılık girişimleri nedeniyle bu rakam, 17 yılda 41,5 milyon liraya yükseldi. 2024 yılında ise 9 kaçakçılık girişimi engellendi.
Tayyibe Duygu Saçar