Türk edebiyatının önemli isimlerinden ve “Kudüs şairi” olarak bilinen Nuri Pakdil, vefatının 5. yılında anılıyor. 18 Ekim 2019’da hayatını kaybeden Pakdil, 1934 yılında Kahramanmaraş’ta dünyaya geldi. Eğitim hayatı boyunca ailesinin olumsuz tavırlarıyla mücadele eden yazar, yazmaya ilkokulda başlamış, ortaokulda “Büyük Doğu” dergisiyle edebiyat yolculuğuna ivme kazandırmıştır.
Pakdil, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra edebiyat dergilerinde yazılar yazmaya devam etti. “Edebiyat” dergisinin kurucularından biri olarak, bu platformda birçok yeni yazarın yetişmesine katkıda bulundu. Dergi, 1969’dan 1984’e kadar yayımlandı ve Pakdil, burada kullandığı müstear isimlerle tanınmaya başladı.
Eserlerinde Batı’ya eleştirel bir bakış açısı sunan Pakdil, “Batı Notları” adlı kitabında “Hız telâşı tedirgin etti iç sistemimizi. Belki en iyisi yürüyerek gidilir yaşamaya.” diyerek, yaşamın derinliklerine inen bir anlatım geliştirdi. Devrimci bir yazar olarak kendini tanımlayan Pakdil, İslam’a olan bağlılığının, yazınındaki devrimci ruhun temelini oluşturduğunu vurguladı.
Kudüs’e duyduğu derin özlemi sıkça dile getiren Pakdil, “Yüreğimin yarısı Mekke’dir, geri kalanı da Medine’dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır.” sözleriyle hissettiği yüreksel sızıyı aktardı. “Anneler ve Kudüsler” şiirinde ise Kudüs’ü bir anne gibi tanımlayarak, onun önemine dikkat çekti.
Pakdil, 2015 yılında hayalini gerçekleştirerek Kudüs’e gidip Mescid-i Aksa’da cuma namazı kıldı. Edebiyat çevrelerinin büyük saygı duyduğu bu usta yazar, “Klas Duruş” adlı eserinde gençlere çeşitli tavsiyelerde bulunmuş; insan ilişkileri, kitap okuma ve dil öğrenme gibi konulara vurgu yapmıştır.
Nuri Pakdil, 2013’te “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü”nü, 2014’te ise “Necip Fazıl Saygı Ödülü”nü aldı. Ayrıca usta yazar, ürettiği özgün eserler, estetik anlatım dili ve insanı kalbinden tutmayı öneren değerli fikirlerinden dolayı, 2019 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde, “edebiyat” dalındaki ödüle değer görüldü.
Ömrü boyunca sayısız eser veren Nuri Pakdil, edebiyat dünyasına kattığı değerler ve özgün anlatımıyla Türk edebiyatında silinmez izler bıraktı. 2019 yılında vefat eden Pakdil, Hacı Bayram Veli Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Taceddin Dergahı’na defnedildi. Onun edebiyatı, yaşadığı coğrafyanın kültürel ve manevi zenginliklerine ışık tutmaya devam ediyor.
Fatma TECİRLİ