1. Anasayfa
  2. Genel

AZİZ SANCAR’DAN BEYİN KANSERİNE UMUT: EDU MOLEKÜLÜ KLİNİK DENEYLERE HAZIRLANIYOR

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın "EdU" molekülü üzerine yaptığı bu önemli keşif, özellikle beyin kanseri tedavisinde yeni umutlar vadediyor. Molekülün insanlarda kullanımına geçmeden önce klinik deneyler yapılması ve yan etkilerin detaylıca incelenmesi gerektiği belirtiliyor. Bu süreç, en az 2 yıl sürecek ve bilim dünyası, tedaviye yönelik büyük bir adımın eşiğinde.

AZİZ SANCAR’DAN BEYİN KANSERİNE UMUT: EDU MOLEKÜLÜ KLİNİK DENEYLERE HAZIRLANIYOR

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, “heyecan verici keşif” olarak tanımladığı EdU molekülü üzerine yaptığı araştırmanın beyin kanseri tedavisinde çığır açıcı bir potansiyele sahip olduğunu duyurdu. 17 Şubat 2022’de ilk açıklamasını yapan Sancar, bu sürede laboratuvarında kapsamlı çalışmalar yürüterek, fare deneylerinde önemli ilerlemeler kaydetti. Özellikle mevcut kanser ilaçlarının aşamadığı “kan-beyin bariyeri”ni EdU’nun sorunsuz geçebilmesi, molekülün beyin tümörlerine karşı etkili bir tedavi olabileceğini gösteriyor.

Fareler üzerindeki deneylerde EdU’nun, başta mevcut ilaçlara kıyasla daha düşük etki gösterdiği, ancak 30-40 gün sonra tedavi sürecinde etkinliğinin yüzde 25’lere ulaştığı gözlemlendi. Mevcut ilaçlarla kombine edildiğinde sonuçların daha da iyileştiğini belirten Sancar, EdU’nun hızlı bölünen kanser hücrelerini öldürürken, sağlıklı hücreleri koruyabildiğini vurguladı. Özellikle beyin tümörlerinin tedavisinde bu molekülün umut verici bir aday olduğunun altını çizen Sancar, insanlarda kullanılabilmesi için önümüzdeki iki yıl boyunca klinik deneylerde yan etkilerin incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Sancar, Nobel Ödülü kazandığı DNA onarımı üzerine 10 yıl boyunca yaptığı çalışmaların bilgi birikimiyle farklı alanlarda araştırmalarını sürdürdüğünü ve bu keşiflerin Türkiye’ye de aktarılmasına yönelik çalışmalara devam edeceğini belirtti.

 T. Duygu Saçar

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.