Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, “heyecan verici keşif” olarak tanımladığı EdU molekülü üzerine yaptığı araştırmanın beyin kanseri tedavisinde çığır açıcı bir potansiyele sahip olduğunu duyurdu. 17 Şubat 2022’de ilk açıklamasını yapan Sancar, bu sürede laboratuvarında kapsamlı çalışmalar yürüterek, fare deneylerinde önemli ilerlemeler kaydetti. Özellikle mevcut kanser ilaçlarının aşamadığı “kan-beyin bariyeri”ni EdU’nun sorunsuz geçebilmesi, molekülün beyin tümörlerine karşı etkili bir tedavi olabileceğini gösteriyor.
Fareler üzerindeki deneylerde EdU’nun, başta mevcut ilaçlara kıyasla daha düşük etki gösterdiği, ancak 30-40 gün sonra tedavi sürecinde etkinliğinin yüzde 25’lere ulaştığı gözlemlendi. Mevcut ilaçlarla kombine edildiğinde sonuçların daha da iyileştiğini belirten Sancar, EdU’nun hızlı bölünen kanser hücrelerini öldürürken, sağlıklı hücreleri koruyabildiğini vurguladı. Özellikle beyin tümörlerinin tedavisinde bu molekülün umut verici bir aday olduğunun altını çizen Sancar, insanlarda kullanılabilmesi için önümüzdeki iki yıl boyunca klinik deneylerde yan etkilerin incelenmesi gerektiğini ifade etti.
Sancar, Nobel Ödülü kazandığı DNA onarımı üzerine 10 yıl boyunca yaptığı çalışmaların bilgi birikimiyle farklı alanlarda araştırmalarını sürdürdüğünü ve bu keşiflerin Türkiye’ye de aktarılmasına yönelik çalışmalara devam edeceğini belirtti.
T. Duygu Saçar