1. Anasayfa
  2. Genel

TÜRK DÜNYASINDA BİLİM DALLARIYLA İLGİLİ TERİMLER TEK YAZILIMDA TOPLANACAK

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk dünyasındaki bilimsel terimlerin bir araya getirileceği bir yazılım geliştirdiklerini açıklayarak, "Terim birliğini sağlamak zor olabilir, ancak her bilim dalındaki terimleri birbirine yaklaştırmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

TÜRK DÜNYASINDA BİLİM DALLARIYLA İLGİLİ TERİMLER TEK YAZILIMDA TOPLANACAK

Prof. Dr. Osman Mert, 10. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nın sonuçlarına önemli açıklamalarda bulundu. 21 ülkeden 190 akademisyenin katıldığı ve 140’ın üzerinde bildirinin sunulduğu kurultayda, Türk dili ve bilim terimleri üzerine en yeni bilgiler paylaşıldı.

Mert, “Büyük Türkçe dil modeli, Ulusal Türkiye Derlemi, dijitalleşme ve yapay zeka konularına daha fazla eğilmemiz gerektiğini anladık.” dedi. Ayrıca, Türk dünyasında terim birliği ve ortak bilimsel dil oluşturma yönünde önemli adımların atıldığını vurgulayan Mert, TDK’nın terim sözlüklerinin yazılımlara entegre edildiğini belirtti.

Yeni yazılımda her bilim dalına ait İngilizce terimlerin yanı sıra, Türkiye Türkçesi ve diğer Türk lehçelerine ait terimlerin yer alacağını ifade eden Mert, bu projenin Türk dünyasındaki terimlerdeki ortaklık ve farklılıkları ortaya çıkaracağını söyledi.

Ayrıca, ortak Türk alfabesi üzerinde de çalışıldığını ve Bakü’de yapılan toplantıda 34 harfli bir çerçeve alfabenin belirlendiğini dile getiren Mert, Türkiye ve Azerbaycan alfabelerinde bir değişiklik olmayacağını, ancak Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın alfabelerinin büyük oranda uyumlu hale getirileceğini açıkladı.

 T. Duygu Saçar

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.