1. Anasayfa
  2. Genel

TARIM BAKANI YUMAKLI: TÜRKİYE’NİN GIDA ARZINDA ‘SESSİZ DEVRİMLER’ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Konya'da yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin gıda arz ekonomisine yönelik "sessiz devrimler" gerçekleştirildiğini belirtti. 2024'te anlaşmanın 35 milyar arttığının hedeflendiğini vurgulayan Yumaklı, şeker pancarı alım fiyatlarının önümüzdeki hafta açıklanacağını duyurdu. Ayrıca, Türkiye'nin su krizi altında olduğunu ve su yönetiminin hayati önem taşıdığını ifade etti.

TARIM BAKANI YUMAKLI: TÜRKİYE’NİN GIDA ARZINDA ‘SESSİZ DEVRİMLER’ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Konya’ya gerçekleştirilen ziyaret sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Ülkenin gıda arzının artması ve tarım üretiminin artması amacıyla “sessiz devrimler” gerçekleştirdiklerini, Türkiye’nin geleceğine etki edecek adımları attıklarını ifade etti.

Bakan Yumaklı, “Türkiye’nin gelecek yıllarına etki edecek, sonraki nesillerin daha iyi üretim yapılmasına olanak tanıyacak verimli, kaliteli ve sürdürülebilir yönetim ve üretim için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Ayrıca 2024 yılındaki kalkınma ihracat rakamının 35 milyara ulaşacağını vurguladı.

ÜRETİM PLANLAMASI VE DESTEKLER

Yumaklı, 40 yıldır tartışılan tarımda üretim planlamasını 1 Eylül 2024 itibarıyla hayata geçirmelerini ve sözleşme üretim desteklemelerinin artık üç yıllığına, üretim sezonunun başlamasından önce açıklanacağını kaydetti. Desteklerin nakdi olarak piyasaya yönelik, piyasaya sürülmesini ve tekrar devreye alındığını belirten Yumaklı, gençler ve kadınlar için verimli bir şekilde çalışarak onların üretimlerinde daha fazla yer elde etmek amacıyla büyümelerini sürdürmelerini açıkladı.

Konyalı çiftçilerin şeker pancarı alım fiyatlarına yönelik beklentileri de ele alan Yumaklı, “Önümüzdeki hafta şeker pancarı fiyatlarıyla ilgili tüm hesaplarımızı spesifik olarak belirleyip açıklayacağız.” dedi.

Su kuraklığına da değinen Bakan Yumaklı, Türkiye’nin su stresi altında bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Elimizdeki suyu kullanmakla alakalı eğer yapılması gerekenleri yapmazsak çok değil, sadece 5-6 sene sonra bugünkünden çok daha farklı ve istemeyeceğimiz sonuçları görebiliriz. Sulama konusundaki davranış biçimlerimizden bahsediyorum. Bir tarafta vahşi sulama, bir tarafta damla sulama. Devlet damla sulama yatırımlarının yarısını üreticilerimize veriyor. Sulama kanallarını, kapalı sulama sistemlerine çevirmek için bütçesinin büyük bir kısmını harcamaya devam ediyor. Belediyelerimizin kayıp kaçak konusunda ulusal su kurulu başta olmak üzere çok yoğun çalışmalar var. Sanayimizin kullandığı gri su dediğimiz suyu arıtarak tekrar üretim proseslerinde bir daha bir daha kullanılması da yine suyun yönetiminin en önemli unsurlarından bir tanesi. 1313 metreküplük kişi başına düşen suyla su stresi altında olan bir ülkeyiz. Eğer suyumuzu yönetmezsek 1000 metreküpün altına düştüğünde kategori olarak su fakiri olan ülkeler arasına girmemiz işten bile değil. Yani su konusu çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu. Damla sulama yatırımlarının devlet tarafından desteklendiğini ve sulama sonuçlarının modernize edilmesi için bütçelerinin büyük bir kısmının harcandığını belirtti.

Yumaklı, Konya’daki tarım sektörü temsilcileri ve sivil toplum üyelerinin temsilcileriyle de bir araya gelerek, merkezi yönetim faaliyetleri ve sorunlar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Bakanın açıklamaları, tarım sektöründe sürdürülebilir tanıtım teşviki ve su yönetiminin arttırılmasının bir kez daha piyasaya sunulmasını sağladı.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.