1. Anasayfa
  2. Teknoloji

NANOBOTLARLA BEYİN KANAMALARI TEDAVİ EDİLEBİLECEK

Uluslararası bir ekip, beyin kanamalarını durdurma potansiyeline sahip, manyetik kontrollü nanobotlar geliştirdi. Bu mikroskobik yapılar, test edilen hayvanlarda anevrizmaları tedavi etmek için kullanıldı. Nanobotların, gelecekte de tıbbi alanda kullanılma potansiyeli taşıdığı düşünülüyor.

NANOBOTLARLA BEYİN KANAMALARI TEDAVİ EDİLEBİLECEK

Uluslararası bir araştırma ekibi, beyin kanamalarını durdurma potansiyeline sahip nanobot teknolojisi üzerinde çalışıyor. Çin ve İngiltere’de bilim insanlarının geliştirdiği bu küçük nanobot sürüleri, manyetik kontrollü olarak vücut damarları içinde hareket ederek kanamaların önüne geçebiliyor.

Gerçekleştirilen bir deneyde, milyarlarca ilaç içeren mikroskobik yapılar, bir test hayvanının karotis damarında ortaya çıkan model bir anevrizmayı başarılı bir şekilde tedavi etti. Henüz insan üzerinde isimlendirilmemiş olsa da araştırma ekibi, bu teknolojiyle insan vücudunda kullanılabileceğini düşünüyor.

NANOBOTLARIN SAĞLIK ALANINDA POTANSİYELİ

Çalışmanın baş yazarlarından, Edinburgh Üniversitesi’nden biyofizikçi Qi Zhou, “Nanorobotlar, tıp alanında yeni ufuklar sunar. Bu teknoloji, cerrahi müdahaleleri daha az riskle gerçekleştirme ve anahtar yerleşim yerlerinde tam hedefle yönlendirme imkanı sunabilir.” dedi. ortalama 300 nanometrelik bir alana sahip olan bu nanobotlar, manyetit çekirdek ve çevresinde pıhtılaşma ajanı olan trombinle kaplanmıştır. Nanobotların koruyucu kabuğu ise 42,5 °C’de eriyen bir maddeden yapılmıştır.

Nanobotlar, manyetik alan yoluyla kan damarları içerisinde istenilen şekilde yönlendirilir. Hedefe ulaşıldığında koruyucu kabuk eritilir ve ilaç serbest bırakılarak pıhtılaşma başlatılır. Bu süreçte özellikle beyin kanaması gibi sistemin hızlı ve güvenli bir müdahale imkanı sağlanması amaçlanmaktadır.

GELECEK VAAT EDEN BİR TEKNOLOJİ

Dünya genelinde yaklaşık yüzde 3 oranında görülen beyin anevrizmaları, damar duvarlarının zayıflaması sonucu meydana gelir ve ciddi kanamalara yol açabilir. Cerrahi müdahaleler ya da endovasküler koilleme yöntemiyle tedavi edilmeye çalışılan bu durumda, nanobotlarla daha güvenli bir alternatif tedavi yöntemi sunabilir.

Araştırmacılar, gelecekte yapılacak işlemlerle bu nanobotların insan parçalarının daha derin bölgelerine ayrılmasını hedefliyor. Başarılı olursa, nanobotlarla gerçekleştirilecek müdahaleler sızıntıların durdurulmasında hızlı ve güvenli bir yöntemle tıp dünyasında devrim yapabilir.

Araştırmanın bulguları Small dergisinde yayımlandı.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.