1. Anasayfa
  2. Çevre ve İklim

MEVSİMİN İLK KARI DÜŞTÜ

Van'ın Başkale ilçesindeki yüksek kesimlere mevsimin ilk karı düştü. Yolmaçayır Mahallesi beyaza bürünürken, erken yağan kar, mahalle sakinlerini şaşırttı.

MEVSİMİN İLK KARI DÜŞTÜ

Van’ın Başkale ilçesinde iki gündür etkisini sürdüren sağanak yağışlar, yüksek kesimlerde mevsimin ilk karıyla son buldu. İlçe merkezine 12 kilometre mesafede bulunan kırsal Yolmaçayır Mahallesi’nde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, kısa sürede tüm bölgeyi beyaz bir örtüyle kapladı. Mahalle sakinleri her yıl kasım ve aralık aylarında kar yağışını beklerken, bu yıl eylül ayında düşen kar, bölge halkını şaşırttı.

Yolmaçayır Mahallesi’nde yaşayanlar, sabah kalktıklarında gördükleri manzara karşısında hem şaşkın hem de heyecanlı olduklarını belirtti. Uzun yıllardır kasım ve aralık aylarında kar yağışına alışkın olan mahalleli, karın bu kadar erken gelmesini beklemediklerini söyledi. Yılın bu döneminde kar yağışıyla karşılaşmanın alışılmadık olduğunu belirten bir mahalle sakini, “Bu mevsimde kar yağması çok nadir yaşanır. Genelde kasım ya da aralık ayında yağış olurdu, ama bu yıl kar erken geldi. Mahalle beyaza büründü, adeta kış mevsimi başladı,” dedi.

Kar yağışı, özellikle yüksek kesimlerde etkili olurken, mahallede hayatın yavaş yavaş kış koşullarına adapte olmaya başladığı gözlemlendi. Kar yağışıyla birlikte mahalle sakinleri, kış hazırlıklarına erkenden başlama kararı aldı. Genellikle kış aylarında kullanılan soba ve yakacak hazırlıkları hızlandırılırken, bu yıl tarım sezonunun erken bitmesi de gündeme geldi. Hayvancılıkla uğraşanlar ise hayvanlarını soğuktan koruma ve yem stoklarını kontrol etme sürecine girdi.

Meteoroloji uzmanları ise kar yağışının bölgesel ve kısa süreli olacağını belirtirken, bölge halkını olası soğuk hava dalgalarına karşı dikkatli olmaya çağırdı. Başkale’nin yüksek kesimlerinde yer alan mahallelerde benzer yağışların görülme ihtimali olduğu vurgulandı.

Yolmaçayır Mahallesi’nde çocuklar ise karın keyfini çıkarmaya başladı. Okul yolunda oynayan çocuklar, mevsimin ilk kar topu savaşlarını başlatırken, mahallede karın sevinci ve heyecanı hissedildi. Kar yağışının sürmesi halinde bölge genelinde ulaşımın da olumsuz etkilenebileceği, özellikle köy yollarında buzlanma ve kapanma riskine karşı tedbirlerin alındığı bildirildi.

Bu yıl eylül ayında yağan ilk kar, hem bölge halkına kışın gelişini erkenden hatırlattı hem de yılın bu döneminde alışılmadık doğa olaylarının yaşanabileceğini gösterdi. Van ve çevresinde, ilerleyen günlerde de soğuk havanın etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.