1. Anasayfa
  2. Teknoloji

AKINCI TİHA’DAN TAM İSABET

Bayraktar AKINCI TİHA, yerli üretim TOLUN IIR güdümlü mühimmat ile gerçekleştirdiği test atışında hedefi tam isabetle vurdu.

AKINCI TİHA’DAN TAM İSABET

Savunma sanayiinde kritik adımlar atan Türkiye, Bayraktar AKINCI TİHA’nın son atış testinde büyük bir başarıya daha imza attı. Baykar tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), ASELSAN’ın yerli üretimi olan kızılötesi arayıcı başlıklı TOLUN IIR güdümlü mühimmatıyla gerçekleştirdiği testte, hedefini tam isabetle vurdu.

17 Eylül 2024’te, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, üç adet TOLUN IIR mühimmatı ile Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Merkezi’ne yol aldı. AKINCI, 22.000 feet irtifadan gerçekleştirdiği atışta, 20 kilometre mesafedeki zırhlı personel taşıyıcıyı başarıyla imha etti. ASELSAN’ın geliştirdiği TOLUN IIR mühimmatı, 80 kilometreye kadar menzile sahip olup, çift yönlü veri aktarımı ile hedefe son ana kadar insan yönlendirmesi sağlayabiliyor. Bu özellik, mühimmatın yüksek doğruluk oranıyla hedefe kilitlenmesine olanak tanıyor.

AKINCI’NIN GÜCÜ VE KABİLİYETLERİ

Bayraktar AKINCI, bugüne kadar MAM-L, MAM-T, TOLUN, Teber-81 gibi birçok milli mühimmat ile başarılı testler gerçekleştirdi. Baykar’ın milli imkanlarla geliştirdiği bu platform, 2019’da ilk uçuşunu yapmış, 2021’de ise Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılmıştı. Yakın dönemde Azerbaycan gibi dost ülkelerin envanterine de eklenen AKINCI, Türk savunma sanayisinin önemli gücünü temsil ediyor.

Baykar, sadece yurt içinde değil, ihracat alanında da büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. 2023 yılında savunma ve havacılık sektöründe 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren şirket, dünya çapında en büyük SİHA ihracatçısı konumunda. 2023’te gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 34 ülkeyle anlaşmalar imzaladı.

 Bayraktar AKINCI’nın her yeni testi, Türkiye’nin savunma sanayinde bağımsızlık yolunda attığı adımların somut bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.