1. Anasayfa
  2. Kültür

SELÇUKLU SARAYI’NIN KEŞFİNDE YENİ GELİŞME

Konya Beyşehir Gölü’nün kıyısında yer alan Kubadabad Sarayı’nda 44 yıldır süren kazı çalışmalarında yeni bir keşif daha yapıldı. Selçuklu kültürünü tamamlayan önemli yapılardan olan "kuşhane" ortaya çıkarıldı.

SELÇUKLU SARAYI’NIN KEŞFİNDE YENİ GELİŞME

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad’ın emriyle 1226 yılında yapımına başlanan Kubadabad Sarayı, Beyşehir Gölü’nün hemen yanı başında, Anamas Dağları’nın eteklerinde yer alıyor. Kazı çalışmaları 44 yıldır titizlikle sürdürülüyor. Bugüne kadar elde edilen bulgular arasında, nadide çini eserlerin yanı sıra 20’den fazla yapının kalıntıları keşfedildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Çeken, Kubadabad Saray Külliyesi Kazı Başkanlığı görevini yürütüyor. Çalışmalar kapsamında 20’den fazla saray binası keşfedilirken, yakın zamanda bir yenisi daha bulundu. Bu yeni yapı “kuşhane” olarak tanımlandı ve avcı kuşların yetiştirildiği, korunduğu bir alan ya da bir gözetleme kulesi olabileceği düşünülüyor.

Dikdörtgen şeklinde dört duvardan oluşan bu yapı, daha önce bulunan nadide çinilerin işlemelerinde av eğlencelerini, büyülü inançları, sultanı, ileri gelenleri, hizmetkârları ve avcılığa yer vermelerinden Kubadabad Dönemi’nin avcılığa önem verdiği tespitinin doğrular nitelikte olduğunu gösterdi. 

Kubadabad Sarayı’nın 14. yüzyıl başlarına kadar kullanıldığı belirlendi. Ayrıca Selçuklu kültürüne önemli katkı sağlayacak bu yapının Av seremonisine müdahale edilen bir kule de olabileceği ifade edildi.

Sahra YILMAZ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
photo5897619628400687303

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.