1. Anasayfa
  2. Kültür

TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ TESCİLLİ LEZZETİ: MARAŞ TARHANASI

Türkiye'nin Avrupa Birliği tescilli geleneksel lezzeti olan Maraş Tarhanası, Kahramanmaraş'ın sıcak ikliminde hazırlanıyor ve dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

TÜRKİYE’NİN AVRUPA BİRLİĞİ TESCİLLİ LEZZETİ: MARAŞ TARHANASI

Kahramanmaraş’ın geleneksel lezzetlerinden biri olan Maraş tarhanası, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli ürünleri arasında yer alıyor. Yüzyıllardır süregelen bir gelenekle hazırlanan tarhana, hem bölge halkının vazgeçilmez yiyecekleri arasında hem de uluslararası pazarda adını duyuran bir gurme ürünü olarak öne çıkıyor.

Maraş tarhanası, “dövme” veya “döğme” adı verilen buğdayın kazanda pişirilmesi ve ardından ekşi ve yağlı yoğurtla karıştırılmasıyla elde ediliyor. Hazırlık süreci, Kahramanmaraş’ın sıcak iklimine uygun olarak en çok temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşiyor. Tarhana, “çiğ” adı verilen özel hasır benzeri sergilerde kurumaya bırakılıyor. Henüz tam kurumadan tüketilen hali ise “firik” olarak adlandırılıyor ve bu lezzet, bölge halkı tarafından özellikle tercih ediliyor.

Maraş tarhanası, hem içerdiği zengin besin değerleri hem de kendine özgü tadıyla uluslararası arenada da büyük ilgi görüyor. Dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen bu eşsiz lezzet, Kahramanmaraş’ın gastronomik değerini dünyaya tanıtıyor.

Maraş tarhanası, Türkiye’nin kültürel ve gastronomik mirasının korunması ve yaygınlaştırılması açısından da büyük bir öneme sahip. Avrupa Birliği’nden aldığı tescil ile bu lezzet, dünya çapında bilinirliğini artırarak, geleneksel Türk mutfağının zenginliğini temsil ediyor.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.